Svíčková omáčka – osvědčený recept

Svíčková omáčka. Mnoho lidí ji miluje, pro spoustu lidí je to TOP jídlo, je považována za českou klasiku. Receptů je celá řada. Já se rozhodl podělit o jeden vlastní, osvědčený. Samozřejmě s knedlíkem, houskovým. Tím asi začneme, zaděláme si těsto.

1 vejce, 1/2 droždí, sůl, 300 ml mléka a cca půl kg hrubé mouky, houska na kostičky. Uděláme těsto a necháme kynout.

Jdeme na to. Základem, to snad každý ví, je kořenová zelenina. Tu si může každý připravit nebo využít, jako v tomto případě, přímo směs mražené na svíčkovou. Dva sáčky.

Takže mrkev, petržel , celer bobkový list, pepř, nové koření a tymián smažíme na másle a oleji.

3 bobkove listy
10 a 10 kuliček nového koření a celého pepře
Tymiánu asi lžíci.

Svíčková - základ - kořenová zelenina a koření

Svíčková – základ – kořenová zelenina a koření

Necháme smažit. Po chvíli zastříkneme lžíci octa a necháme vysmažit kyselost.

Následně přidáme cibuli neb se smaží  kratší dobu než kořenová zelenina.

Svíčková - zeleninu smažíme do hněda

Svíčková – zeleninu smažíme do hněda

Ke konci když už je zelenina hnědá přidáme šťávu z citronu a 2 lžíce cukru. Necháme zkaramelizovat.

Citronové šťávy asi z jednoho malého citrónu.
Důležité u toho stát a míchat aby se to nepálilo, ale aby byla hezký tmavá ta zelenina. To pak dá chuť té omáčce.
Když je základ připravený tak vložíme maso. Aby se někdo nedivil, dnes je to svíčková z králičího masa, proto je takové světlé. Jinak možno použít zadní hovězí.

Svíčková - do základu přidáme maso

Svíčková – do základu přidáme maso

Maso necháme zatáhnout

Svíčková - maso nechám zatáhnout

Svíčková – maso nechám zatáhnout

 

 

Svíčková - maso zalijeme vodou

Svíčková – maso zalijeme vodou

Zalijeme vodou a dusíme dokud maso není měkké. Králík bude hned, na hovězí je třeba chvíle času nebo tlakový hrnec.

svíčková a jdeme mixovat

svíčková a jdeme mixovat

Když je maso měkké, vyndá se maso a koření. Tyčovým mixéroem rozmixujeme zeleninu. Pokud je třeba, zahustí se omáčka moukou.
Přidá zakysaná smetana rozkvdrlaná s mlékem.
Sůl a dochutit.

svíčková - téměř hotovo

svíčková – téměř hotovo

Když to máme, vrátíme maso a ještě chvíli povaříme, aby natáhlo chuť omáčky.

Když svíčková tak samozřejmě s dobrým domácím knedlíkem.

svíčková - houskové knedlíky

svíčková – houskové knedlíky

Na knedlíky jsme si zadělali hned v úvodu, během povaření masa připravíme šišky a teď je jen uvařit a můžeme se pustit do jídla.

Knedlíky vaříme 12,5 minuty, otočíme a opět 12,5 minuty.

svíčková - dobrou chuť

svíčková – dobrou chuť

Nechte si chutnat.

 

Mohlo by se vám líbit...

1 komentář

  1. lenca napsal:

    Tento článek přímo křičí po tom, aby do toho člověk trochu kecal a přidal svoje triky na nepřekonatelnou svíčkovou! 🙂 Asi tedy musím akutně napsat další článek na stejné téma 🙂 I když – koření dávám až na ten ocet stejné, takže by to bylo nezajímavé. Ale postup mám více propracovaný pro lidi, co mají pro samou práci nebo pro samé válení málo času :-D. Takže ten by možná stál za zmínku.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

%d blogerům se to líbí: