Na koloběžce okolo Frýdštejna

Jaro letos na dvře klepe hodně nesměle, ještě před pár dny i mínus 10 stupňů. Takže, po sobotě strávené prací na zahrádce, vydal jsem se v neděli na první jarní výlet. Ne letošní, to rozhodně ne, koloběžku jsem proháněl trochu už v lednu, ale první jarní a jaro začalo prý v úterý v 17:45.

Kolem domu věčně jezdit nebaví, cíl byl tedy stanoven – hrad Frýdštejn. Po obědě naložím koloběžku do auta, auto nechávám v Paceřicích a vyrážím. Hned od startu kopeček, na horiznostu vidím neznámého kolegu koloběžce ve svítivé bundě jak přijíždí přes lávku od Sychrova. Než dosupím na vrchol, přeci jen, kondička po zimě chybí, je dávno pryč a zahlédnu ho jak pokračuje Žďárkem. Tam nejedu, odbočuji na Odolenovice. Dále na Kaškovice a Voděrady. Jet jen přímo na Frýdštejn by byla nuda. Ve Voděradech stojí za povšimnutí Mužákův statek. Bohužel se mi moc chce a tak se nemohu dlouho zdržovat a spěcham za vesnici. Ani vlastní fotku nemám. Po krátkém stoupání už vidím první z hlavních cílů dnešního výletu – hrad Frýdštejn.

zřícenina hradu Frýdštejn

zřícenina hradu Frýdštejn

Fotto, a hnedle jsem ve vesnici. Od kapličky malinké stoupání, z lesa je cítit chlad, místy zbytky sněhu.

příjezd k hradu Frýdštejn

příjezd k hradu Frýdštejn

A hrad je dobyt.

příroda dokáže věci

příroda dokáže věci

 

hrad Frýdštejn

hrad Frýdštejn

 

hrad Frýdštejn - info

hrad Frýdštejn – info

prostranství před hradem

prostranství před hradem

před branou, no spíš brankou hradu Frýdštejn

před branou, no spíš brankou hradu Frýdštejn

vytesaný prostor před vstupem

vytesaný prostor před vstupem

Po krátcé obhlídce hradu rozhoduji kudy pokračovat, zda po silnici a k rozhledně nebo, nabízí se modrá turistická. První úsek po louce trochu proklínám, bahno, mokrá tráva, lehká koloběžka se špatně tlačí. Po hřebenu se pak už nechá jet. Ani nevadí, že jsem zvolil koloběžku bez blatníků, listí zachycuje mokro a bláto, takže zůstávám čistý.

nad Frýdštejnem

nad Frýdštejnem

 

I když se to nezdná, čas se nachýlil a tak upouštím od pokračování, rozhlednu Kopanina a Bezděčísnké skály nechávám na někdy příště. Jen zdolám malé převýšení na hlavní silnici. Boční, kratší, je mokrá a to bych dopadl jak ve filmu Obecná škola. Sjezd přes Frýdštejn, Jenišovice k Paceřicím je tedy boj zda nespadnu zmrzlý do příkopa, ale omotaný krk, neprofoukavá bunda, rukavice mě zachrání.

Sluníčko svítí, naložím koloběžku do auta a mířím k domovu. Zase je člověk o něco chytřejší a do statistiky přibylo 19 km, pravda, zhruba 7 km prakticky zadarmo, tak dlouhý byl zhruba sjezd. Ne úplně bez odrazu, ale moc jich nebylo. Až bude teplo tak se vrátím a to možná půjde úplně bez odrazu.

trasa a data k výletu kolem Frýdštejna

trasa a data k výletu kolem Frýdštejna

Průměrná rychlost je zkreslená chozením po louce při focení koloběžky s hradem na pozadí. Ovšem cílem není honit se, ale něco vidět a trocha pohybu po zimě.

 

GHR Natural – růst svalů

více informací

www.rustak.cz

 

 

970x210.jpg
468x66

Mohly by se Vám líbit články...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *