Aplikace pro koloběh

Dnešní chytré telefony usnadňují, no ně vždy, ale pomáhají i při trávení volného času. Mám pár, lety odzkoušených, podělím se krátce o zkušenosti. Někdo si jezdí jen tak, kam ho napadne, nesleduje nic, prostě má jen radost že si jede, jde, běží. Kdo chce využít techniku tak bych doporučil těchto pár aplikací.

Všechny jsou pro Android neb používám telefon s tímto systémem.

Na záznam tras, historii kdy a kde jsem byl používám Endomodo. Původně jsem kdysi začínal s aplikací Moje trasy od Google, ale ukončili vývoj a poté i samotnou aplikaci, vytvořili sice něco jako náhradu pod názvem Googlu Fit, ale to mi vůbec nevyhovovalo a tuším nemělo právě to důležíté – počítání ujetých kilometrů. Možná dnes má, nevím.

Endomondo je ke stažení na Google Play. K dispozici je rovněž verze pro Apple a jejich i…

endomondo úvodní obrazovka

Endomondo využívám jen pro záznamy tras pěších, ale mnohem častěji koloběžkových výletů či jako tréninků, ale netrénuji na žádné závody, spíš jezdím pro ten pohyb. Letos jsem se přidal i do jedné výzvy, nejvíc km na koloběžce, to jsem zmiňoval v článku Endomondo – výzva pro koloběžky. Nepoužívám tedy plánování tras, nějaké srovnávání, prostě mi jde jen o záznam ujetých kilometrů. Dnes to umí i další aplikace kterou používám, mapy.cz, ale před lety tato funkce nebyla k dispozici a už jsme si chtěl uchovat historii.

Endomondo končí k 31. 12. 2020, pokud chcete vědět jak převést data, návod naleznete v článku Endomondo končí. Jak převést-data?

Růstový hormon je považován za elixír mládí a zdraví. 100% přírodní stimulace vlastní tělesné produkce růstového hormonu, pomáhá nejen proti mnoha nemocem, ale i sportovcům

více informací

www.rustak.cz

Po spuštění, jednoduchá obrazovka, kliknutím na šipku spustíte a už zaznamenává. Před prvním použitím tedy doporučuji v nastavení zapnout automatickou pauzu. Nefunguje sice spolehlivě, občas čas běží i když se člověk zastaví, ale ne moc často. Občas, zase ně nějak často, se aplikace náhle ukončí a zjistím, že záznam není celý. Pak si chybějící část doklikám přes webové rozhraní na www.ednomondo.com a následně vytvořenou a zaznamenanou část spojím. Endomondo automaticky vyloučí ty dvě ze statistik a zůstane mi jedna celá, ty dvě části také, ale jen pro evidenci.

 

 

Další oblíbenou aplikací jsou mapy.cz. Jednak pro plánování tras výletů tak i pro případ, že nevím kudy dál, zobrazí i zajímavá místa v okolí a v neposlední řadě také pro navigování. Při navigaci, přijde mi to takové vtipné, neříká, za 100, 50 metrů, ale tak netradičně, za 96 metrů, za 48 metrů a podobně. Domnívám se, že je to opravdu záměr. Funguje to dobře, v uchu bluetooth sluchátko a člověk pak jede jak kdyby to znal i v místech kde nikdy nebyl. Občas je tedy problém na složitějších křižovatkách, když řekně pokračujte mírně vpravo a ony tam jsou cesty trochu vpravo a víc vpravo, ale třeba je to jen můj problém. Nově dokonce fungují i zcela offline, samozřejmě si musíte stáhnout mapy do mobilu.

mapy.cz

Dle mého názoru nejlepší volba pro pěší či cyklo, koloběžko turistiku, ale poslouží i pro navigování v autě. Můj názor, ale to se týká všech zde popisovaných aplikací, jinému může sednout jiná.

 

Abych si vybral, pokud je ta možnost, správný čas a hlavně směr výletu, pro to používám aplikaci Windy. Umí počasí, předpoví déšť, teplotu, ale hlavní důvod proč ji v mobilu mám nainstalovnou je směr a síla větru. Trasu si pak zvolím tak, abych se domů či do cíle vracel s větrem v zádech.

Windy

Taková je to z mé strany trochu vypočítavost, ale jak říkám, pokud je ta možnost, proč se prát s větrem. Někdy třeba ni nevyrazím, to při větrech nad 25 km/h. Pravda, takový vítr vidím už z okna, ale někdy třeba koloběžku hodím do auta a jedu na výlet kus dál od baráku, proč se nepodívat jak to vypadá na plánované trase a případně ji mohu otočit.

 

Poslední aplikací kterou pro koloběh používám je Meteor – Meteoradar. Zobrazuje aktuální mraky, bouřky. Takže vím, že nemá cenu vydávat se na cestu neb za chvíli bude pršet nebo, když už jsem na trase, že lepší se chvíli schovat, že mrak hnedle přejde nebo, to je nejhorší varianta, že prostě zmoknu a ten den už to lepší nebude. Má svoje mouchy, ale za ně asi nemůže sama aplikace, ale matka příroda. Občas se mraky nějak stočí jinak, podle síly jen modrá je pěkný slejvák, žlutá až zelená a ono spadne pár kapek.

Meteoradar

Sice jsem o Radaru napsal, že je to aplikace poslední, ale mám ještě jednu. Tu vlastně nepoužívám a doufám, že ani nikdy nebudu muset použít, ale hodí se ji mít, zvláště pro výlety do přírody. Je to Záchranka. Ke stažení pro Android.

Ovšem, dost koloběžců zastává názor, že se má prostě koloběhat a vykašlat se na aplikace. Já jsem ovšem hračička, tak aplikace používám.

Toliko technika. A aby bylo co zaznamenávat, je dobré také dbát na dobrý stav těla, ten občas podpořím, aby křeče netrápily, aby svaly trochu rostly, aby se klouby hýbaly.

468x66

Mohly by se Vám líbit články...

1 Response

  1. 15.8.2018

    […] pár slov s paní v infocentru, rozhodnutí, že papírové mapy potřebovat nebudeme, stačí aplikace mapy.cz v mobilu. Ta navíc ukáže i polohu, celou trasu jsem měl uloženou v baťůžku.   […]