Léčivé bahno

Jak jsem slíbil  v příspěvku o dovolené v Sarafovu, je zde pokračování o slaných jezerech. No jezerech, říkají tomu solné bazény. Léčivé bahno a lázně jsou v jižní části Atanasovského jezera a jsou největším volným venkovním “SPA centrem” v zemi.  Ze Sarafova je to kousek, pěšky zhruba hodina chůze, v reálu je to mnohem víc, možná i dvě, zvláště první cesta kdy se člověk kochá pohledy na moře a udělá si nějakou fotku. Zabloudit není možné. Jedna cestave vede právě kolem moře od přístavu Sarafovo, nelze zabloudit. Panelová cesta, místy jsou panely rozdrobené působením slané vody, místy je vrstva písku naplavená z moře. To i přesto, že je celá lemovaná velkým valem z obrovských kamenů.

"pobřežní

Druhou možností je jít Sarafovem k hřbitovu, ulicí Angel Dimitrov (Ангел Димитров), která se mění v polní cestu a též není možno zabloudit. Dojdete k moři a stále pokračujete směr Burgas, ten je vidět v dáli. Pro příznivce naturismu nebo prostě pro ty kteří se rádi opalují bez plavek, je kousek před cílem velká pláž s černým pískem.

       

Nuda pláž kousek před lázněmi

Nuda pláž kousek před lázněmi

 

 

Jinak jsem nikde nezaznamenal, snad občas horní část plavek dole, ale tady je svlečených lidí relativně hodně. No ale zpět k lázním.

Nejprve něco o nich. Kde jsou a že jsou největší, volně přístupné v Bulharsku, jsem uvedl. Teď co léčí a jak to vůbec vzniklo.

Bahno a louha jsou získány udržitelným způsobem a to neublíží obyvatelům jezera. Černé bahno je osvědčenou léčbou různých onemocnění. Léčivé bahno je sedimentární produkt uzavřeného slaného jezera; je čistá a homogenní, má tmavě šedou až černou barvu a vůni sirovodíku v důsledku četných rozkládajících se mikroorganismů. Obsahuje anorganické látky, jako jsou křemičitany, písky, sádry, sloučeniny železa a hliníku, různé hydroxidy a soli. Tato kompozice byla vytvořena po tisíce let rozpadu jednobuněčných organismů, plevelů, ryb, raků, slávek. Jeden centimetr bahna trvá nejméně jeden rok.

Podstatou léčby bahna je složité účinky na celý periferní nervový systém. Jeho tepelné vlastnosti dilatují krevní cévy a otevírají nové kapiláry. To snižuje otoky a bolest, léčí rany a snižuje jizvy, zlepšuje metabolismus a regenerační procesy. Bláto nejen léčí, ale také zkrášluje a omlazuje přinášení vápníku, jódu, fosforu atd. Na kůži. Léčí téměř celou řadu onemocnění kůže, artritidu, herniation disku, gynekologické problémy, plexitidu.

Růstový hormon je považován za elixír mládí a zdraví. 100% přírodní stimulace vlastní tělesné produkce růstového hormonu, pomáhá nejen proti mnoha nemocem, ale i sportovcům

více informací

www.rustak.cz

Je to pouze kontraindikativní v případě tuberkulózy, pohlavních a maligních onemocnění.

Prostředí není moc přívětivé. Příchod k nádržím a bahnu je přes rozpadající se úzkokolejku. Pozor, i když vypadá jako opuštěná, občas tam jede vláček.

prozdravi.cz

U silnice, tedy je to cyklostezka a pro pěší, směrem na Burgas co chvíli odjíždí ekovláček, která odděluje léčebnou část a moře, jsou dva stánky s občerstvením. Když tedy přejdete úzkokolejku, můžete se vydat po dřevěné lávce která sice vypadá jako že každou chvíli spadne, ale drží, k nádržím se léčivou vodou nebo se rovnou jít namazat léčivým bahnem.

Bavil jsem se s místními a doporučení, aby se projevil léčivý účinek, je: po dobou 10-14 dnů docházet mezi 15-19 hod a za ten čas stihnout asi 5 cyklů které sestávají z ležení v léčivé vodě, namazat se bahnem, nechat uschnout, opláchnout v moři. A opakovat, jak radí, cca 5x za to odpoledne. Odpoledne prý proto, že voda, je už hodně prohřátá, ale ona je teplá i ráno, je jí tam cca 10-30 cm a že prý tolik nesvítí slunce. Já si ale myslím, že to tak je i kvůli práci, že si tam místní chodí po práci. Sice tam do moře chodí každý, ale oficiálně tam je koupání zakázáno, na zábradlí jsou cedulky. Jsou tam ale většinou úžasné vlny, krásně se v nich skáče. Pozor, občas velké kameny pod vodou a asi některá vlná dokáže člověka pořádně omlít. A taky noha aby nezůstala zaklíněná.

Na kraji je i informační cedule, kde píšou co a jak a jak postupovat.

informace o bazénech a bahně

informace o bazénech a bahně

Černomořské lůj má prokázané lékařské výsledky – používá se při léčení a profylaxi onemocnění pohybového aparátu, zánětů a rázů kůže, křečových žil, nachlazení a krvácení. Doporučuje se pro artrózu, artritidu, tendonitidu, herniu disku, kloubní dislokaci a ischias. Doporučuje se, abyste nezůstávali v lázni více než 20-30 minut, protože vaše srdce může být přetížené.

Můžete sledovat místní příklad, který si po dlouhém pracovním dni užívá několik léčebných procedur a poté si zaplavat v moři a vykoupat. To je relaxační a dobíjející energii každého, kdo se těší z léčivých dárků přírody – bláta, louh, slunce a mořská voda.

K bahnitým a lýkovým bazénům se nachází parkoviště, kde můžete zaparkovat auto zdarma. K dispozici je také bezplatný Wi-Fi přístup. Najdete zde také sprchy a pláž je vzdálená necelých sto metrů.

Na závěr trochu nauky o místě a několik dalších fotek. Koho zajímá jak do Sarafova, tak o tom píšu v jiném článku.


Atanasovské jezero

Atanasovské jezero se nachází na severovýchodním konci Burgasu a je známé jako bulharský ptačí ráj. Je to hypersalinské přímořské jezero, rozděleno ve dvou částech u silnice Burgas – Varna. Severní část je přírodní rezervace a jižní část – nárazníková zóna, později změněna na chráněnou oblast. Jezero je obklopeno menšími nádržemi a kanálovým systémem, zarostlý bažinovou vegetací, krystalizátory obklopené hrází a sladkovodním kanálem. Jezero je přibližně 9 km dlouhé a 4,3 km široké, jeho rozloha je kolem 17 km2. Stojí 1,5 m pod hladinou moře, což z ní činí extrémně zranitelné. Jeho průměrná hloubka je 30 cm.

V oblasti se vyskytuje 316 druhů ptáků (na území Bulharska je celkem 423 druhů), které migrují, zimují nebo hnízdí v rezervě. Z nich je 14 ohrožených celosvětově – dalmatinský pelikán, červenohnědý hus, kormorán pytlovitý, krušnohorská kachna, kukuřice, atd., 83 jsou v Červené knize Bulharska a 170 má evropský ekologický význam. Jezero je pod migrační cestou Via Pontica a má evropský význam, pokud jde o putování ptáků, zejména pelikánů, orlů, harrierů a čápů.

Již více než 100 let je toto jezero využíváno nejen ptáky, ale i lidmi – aby získali cennou sůl. Podél pobřeží Černého moře produkce soli má staleté tradice, pocházející z 3. století před naším letopočtem. Solné pánve Atanasovského jezera byly vytvořeny v roce 1906.

V současné době společnost “Black Sea Salt Pans” JSC, která řídí jezero, umístila své výparníky na území jezera, které každoročně produkují přibližně 40 000 tun mořské soli.

Jak se tam dostat

Léčivé bahno a bazény, které jsou otevřené pro veřejnou potřebu, jsou v jižní části Atanasovského jezera, v blízkosti administrativní budovy “Slané pánve Černého moře”.

Existují dva způsoby, jak se tam dostat:

1. Prvním je přímo u přímořského parku Burgas; můžete se dostat do červených a černých bazénů pěšky a / nebo na kole. Přístup vozidel je omezen kvůli produkční činnosti slaných pánví Černého moře;

2. Druhý využívá hlavní silnici z Burgasu do Varna. Tato cesta je přístupná pouze autem. Potřebujete jet křižovatku směrem k obci Kableshkovo a následovat značku Salt Pans – South. Bezprostředně poté, co jste šli po rampě, vzít první pravou stranu a dosáhnete bariéry solných pánví Černého moře nebo bývalého bunkru, který se nachází přímo na pláži.


970x210.jpg
468x66

Mohly by se Vám líbit články...

1 Response

  1. 13.10.2017

    […] Co stojí za návštěvu, jsou léčivá solná jezera, tak na půl cestě mězi Sarafovem a Burgasem. Dá se k nim dojet autem nebo klidně i dojít pěšky. Kdo má možnost tak i kolo či koloběžka připadá do úvahy. Pro pěší či cyklisty vede trasa pěkně kolem moře. Jen pozor, dodělávají ji, nemusí být vždy všude dobře průjezdná, projít se dalo vždy, pravda, někdy přes zákaz. Více o těch solných jezerech a léčivém bahnu v dalším článku. […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *