Recenze bluetooth sluchátka Plantronics M70

Dosloužilo mi výborné bluetooth sluchátko Plantronics M55. Byl jsem s ním velice spokojený. Dobrá slyšitelnost příchozího volání, čistý zvuk hovoru, ženský hlas oznamoval zapnutí, připojení k telefonu, dobu po kterou vyrdží baterie, před koncem už zhruba hodinu před začal říkat, že baterie dochází, takže dost času na ukončení hovoru. Paráda.

Co neumí, tedy neumělo, než se náhle rozloučilo, ale to je vada Androidu, neumí vyzvánět vybranou melodií. To nechápu, to uměly kdysi hloupé telefony, uměly to Nokie se Symbianem, ale Android stále ne. Prý od verze 8.1 to snad konečně umí a nebude se ze sluchátka ozývat jen univerzální zvonění, ale vybraný zvuk a nebudu muset zase koukat kdo to volá. Tedy až si pořídím telefon s tím systémem. V dobách před Androidem jsem měl pro každéhoi jinou melodii a hned jsem věděl kdo asi volá. No ne úplně pro každého, ty stovky bych si asi nezapamatoval, ale rozdělení na tykací, vykací, rodinu, známé a šéfa, to mi docela stačilo. Hned člověk věděl, slyšel, jaký hovor ho asi čeká i s telefonem v kapse. S Androidem smůla, jen univerzální pípání pro každého, pro každý příchozí hovor.

Bohužel, i tak skvělé sluchátko jako byl Plantronics M55 dosloužilo. Volajícím se začal ozývat jen praskot. Nevím co to způsobilo, ale rozhodně nastal čas poohlédnout se po novém. Jedna věc byla jistá, opět Plantronics. 

Trochu se rozepíšu proč. Kdysi dávno jsem totiž začínal se sluchátkem Nokia BH202. V té době pecka i když na dnešní poměry by to byl trhač uší.

Nokia BH202

Nokia BH202

Hmotnost 19 gramů, ale vydrželo až 10 hodin hovorů. Kvalita hovoru byla celkem dobrá, co si vzpomínám, je to už let.

Pak přišla Jabra. Přesný typ už nevím, ale pro každý případ leží ještě někde v šuplíku. Což o to, kvalita hovoru, slyšitelnost, celkem ucházející, ale výdrž tragická, tak do oběda, někdy i celý den, prostě 4 hodiny, to byl po Nokii velký propad a na moje běžné telefonování naprosto nedostačující. Hledal jsem tedy a narazil na, pro mě v té době neznámou, značku Plantronics. Téměř všechna jejich sluchátka nabízela výdrž 11 hodin, nějaké zvukové povely, to jsem netušil tehdy co to je, ovládání hlasem. Hlavní byla ta výdrž, to by znamenalo, že celý den mohu telefonovat. Pořídil jsem si tedy zmíněné M55. Skvěle sloužilo dobře pět let. Už jednou odešlo, to jsem pořídil Samsung. Totální propadák ač bylo nejdražší z těch která jsem měl. MN-910. Prostě katastrofa. Oznámení příchozího hovoru téměř neslyšitelným pípáním, v autě jsem běžně hovor neslyšel, na ulici často také, výdrž baterie neznámá, takže pro jistotu nabíjet každý den. Tedy podle specifikace 9 hodin, ale sluchátko to neřekne. Další problém bylo oznámení dalších příchozích hovorů, rovněž jen neslyšitelným pípnutím. A to, že baterie je u konce, to sluchátko oznámili, jak jinak, zase téměř neslyšitelným trylkem, asi tak minut před a pak následoval konec a přepnutí hovoru do telefonu. Takže Samsung rozhodně nebrat. Rozmazlený Plantronicsem – katastrofa. A jako bonus tlačilo v uchu, po pár hodinách to bylo už utrpení.

Konečně tedy něco o novém bluetooth sluchátku Plantronics M70. O celkem nesmysleném balení jsem se zmínil v článku Ekologické balení.

V balení je tedy návod v mnoha jazycích, bezpečnostní pokyny rovněž v různých jazycích. Dále už jen samotné bluetoth sluchátko a nabíjecí USB kablík. Samotné sluchátko je malé, myslím menší než M55, lehoučké. V balení je jak silikonový držák do ucha tak i klasický pro zavěšení přes ucho. Kdysi jsem měl obavy, teď vím, že silikonový do ucha je bezva, sluchátko drží, nic nemačká. Pokud pominu případy, ne moc časté, kdy člověk zavadí a sluchátko vypadne, tak opravdu “samovolně” mi vypadlo jen jednou a to bylo na koloběžce v rychlosti kolem 60 km/h a ještě foukal vítr. Takže držák na zaháknutí jsem ihned po rozbalení sundal a šel nastavit a párovat.

Po zapnutí oznámil ženský hlas, že zapnuto, baterie že vydrží osm hodin a že si mám vybrat jakou řečí chci aby komunikovalo. Na výběr je angličtina, němčina a ruština. Vybral jsem, sluchátko řeklo párování, zapnul jsem bluetoth v telefonu a v mžiku bylo spárované.

Příchozí hovor uznamuje pěkně hlasitě, takovou sympatickou, je to věc názoru, krátkou melodií a do toho ženský hlas opakuje – příchozí hovor. Slyšitelnost na druhé straně, podle odezvy těch s kterými mluvím je dobrá a to i když je kolem ruch. Trochu problém je, pokud je poblíž něco nebo někdo kdo mluví, sluchátko asi nějak frekvence hlasu preferuje, takže i okolní hlasy jsou prý slyšet. Na můj vkus, to nemělo žádné z výše uvedených která jsem měl, na můj v kus je hlas volajícícho takový zahuhňaný, jako by mluvil přes kapesník nebo do peřiny. Když je kolem ticho tak to ani tolik nevadí, po pár hodinách jsem si zvykl.

V autě, to jsem přesně tušil už při prvních hovorech v tichu, v autě je potřeba trochu napínat uši, ta zahuhňanost tak nějak jde do zvuku který vydává auto a hovor není tak úplně dobře slyšet. A pevné bluetoth zabudované v autě používám nerad. Jednak nemusí každý, pokud nejedu sám, slyšet o čem mluvím, ale hlavně, hovor vypne rádio a já i při hovoru tak podprahově poslouchám, zejména hlášení Zelené vlny.

Drobnou vadou na kráse je, že po přijetí hovoru ženská hlas řekne, že byl hovor přijat. To mi přijde jak ona známá hláška “stěrače stírají”. To nemusí říkat, to přeci slyším, že slyším někoho na druhé straně.

Já jsem tak nějak spokojen, prostě Plantronics. Slyšitelné oznámení příchozích hovorů, oznámení o stavu baterie po zapnutí, upozornění na nízký stav baterie s dostatečným předstihem.
Ovšem spokojenost není na druhé straně, podle těch s kterými hovořím sluchátko přenáší a hodně zesiluje ruchy, jako chůze, vítr, domácí práce jako například ukládání nádobí, ale i napouštění vody, spláchnutí WC apod.

Doplněno září 2019

Spokojenost skončila. Mnohem dříve se projevilo něco, nevím co, podobně jako u M55. To ovšem sloužilo několik let. Protistrana slyší mnoho ruchů z okolí, občas vlastní ruch v okolí je slyšet jako hvízdnutí do ucha. Takže opět anabáze s výběrem nového sluchátka. Není moc informací, ale došel jsem k tomu, že další musí mít, podobně jako M55, DSP (built-in DSP), to je podle mě to co odstraňuje ruchy okolí. A podezření mám na to, že samozřemě dnes všechno šidí, odpověď z Plantronicsu proč nedělají skvělé M5, že prostě ne, že náhradou je M70 či M90, tak si myslím, že to prostě flákají a projeví se mnohem dříve to, že ho, světe div se, člověk používá a tedy dojde vlivem prachu a potu k znečištění a pak nefunguje ani jakýsi noise reduction a u M55 po letech ani DSP. Takže jsem se vrátil k Jabře Easycall. Ta, to je překvapení, vyzvání vyzváněcím tónem ač to prý z Android 9 opět odstranili. Ach jo.

Závěr – M70 bych doporučoval se vyhnout.

468x66

Mohly by se Vám líbit články...