Kulturistický dort

Tak mě honila mlsná, ale mouka, cukr, jak se říká, všechno bílé je jed, přemýšlím co bych tak. Chvíli jsem hledal, velice krátkou chvíli a našel recept na moučník, já ho dělal do dortové formy, proto název dort. A proč kulturistický? To mne tak napadlo když jsem si spočítal výživové hodnoty.

Tedy jak na něj. Je velice jednoduchý a suroviny má jistě každý běžně doma. Dva tvarohy (mají být vaničkové, neměl jsem, mívají nižší obsah bílkovin, přidal jsem trochu mléka do oblíbeného Jaroměřického), kakao (3 lžíce), vanilkový pudink, sirup – 4 lžíce, já dal trochu datlového a trochu javorového), 3 vejce, kvalitní čokoláda.

Pro lepší přehlednost suroviny vypíšu v bodech

2x vaničkový tvaroh

3x vejce

1x vanilkový pudink

3 lžíce kakaa

4 lžíce sirupu (medu)

8 kostiček kvalitní čokolády

Protože je opravdu rychlý, začneme zapnutím trouby na které nastavíme 180 °C. Tvarohy vyndáme do misky a postupně do nich zamícháme vejce, sirup a pudinkový prášek. Než se dřít, lepší použít něco elektrického. Místo sirupu lze použít i med či jiné oblíbené sladilo. Jak jsem uvedl, já použil menší dortovou formu, můžete malý pekáček. Vyložil jsem pečícím papírem. Pěkně promíchané těsto, asi tak půlku nalijete do formy. Do zbylé poloviny těsta zašlehejte kakaový prášek. Díky tomu bude koláč hezky dvoubarevný, platí přeci, že jíme i očima. Mě se to tedy moc nedaří, ale doporučit to musím. Druhou půlku, teď již kakaového těsta, nalévejte na světlé těsto cik cak. Na závěr po koláči rozmístíme kostičky kvalitní hořké čokolády. Já použil 52% na vaření. Tvarohový dort (koláč) pečeme nejprve na 180 °C 20 minut. Poté stáhneme na 150 °C a dopečeme ještě cca 30 minut.

příště si dám více práce s rozmístěním čokolády

příště si dám více práce s rozmístěním čokolády

Tento tvarohový koláč si můžeme dopřát i ve večerních hodinách, je to téměř samá bílkovina. A těch pár kostiček čokolády snad nikomu neublíží. Nechutná samozřejmě tak jako obvyklý zákusek, není tam cukr, ale to tak bývá. Ovšem co mám zkušenosti, že co je zdravé to nebývá dobré, zde to neplatí, přišel mi dobrý.

není jak od cukrářky

není jak od cukrářky

No a na závěr slíbené výživové hodnoty, zapsal jsem celý recept do kalorických tabulek a

na celý dort, takže jeden kousek zhruba 820 kJ.

vybaveni_do_kuchyne_kokiskashop

468x66

Mohly by se Vám líbit články...