Opravdu dobré kung pao

Mám rád “čínu”. Jak takovou tu českou, z které by měl asi Číňan rovné oči, kdyby ji viděl a hlavně ochutnal, tak takovou tu vietnamskou nebo odkud jsou ti hoši z těch bister. Na té bistro verzi, nemyslím, že je to něco zdravého, ale co, občas se může. U těch hochů mě vždy fascinovala rychlost s jakou si člověk odnáší ke stolu nebo v krabičce domů, či do práce hotovu proci jídla. Právě teď uvařeného. Pravda, rýži mají předvařenou, ta tak rychle nejde. Ale i tak.

A pak jsem jednou na to kápl, jak to udělat. A máte jídlo za 5 minut. Opravdu, je to neuvěřitelné, ale od začátku vaření, do pěti minut máte jídlo, v tomto případě úžasné kung pao, na talíři a můžete jíst.

Jak se to dělá? Je to opravdu jednoduché. Začínám přípravou masa. Doporučena jsou kuřecí prsa, já raději stehenní, ale dělal jsem i z krůtího. Takže maso nakrájím na nudličky. Na dvě porce stačí asi tak 200 gramů. Ale opravdu tenké, ne plátky, tenké nudličky. Ne jak papír, ale tenké. Do misky přidám trochu škrobu. Je na to přesná hodnota, dám asi tak dvě lžíce a asi tak dvě lžíce sojové omáčky. Pořádně promíchám a protože si to obvykle chystám s předstihem 2-3 hodiny (stačí ale i půlhodinka), dám do lednice a vyndám asi půl hodiny před vařením.

připravené maso na kung pao

připravené maso na kung pao

Přípravím si omáčku. Tady se tedy nedržím úplně přesně toho jak je to nejlepší, nemám brandy ani víno. Takže dám asi tak dvě lžíce škrobu, lžíci třtinového cukru, 4 lžíce sojové omáčky, trochu vinného octa (lžíci?), lžičku ústřicové omáčky a asi deci vody. Když mám vývar, dám místo vody vývar. Dobře promíchat. A pokud si omáčku připravím hodně dopředu, míchám občas a hlavně před vařením, má tendenci tuhnout na dně, ta směs škrobu a cukru.

omáčka

omáčka

Tak a teď zeleninu. To je jasné, čína bez zeleniny, to by nešlo. Takže, aby to bylo pestré, je dobré půl žluté a půl červené papriky, ale stačí i jedna barva. Tu na nudličky. Dále pak jarní cibulku. Co je tuhé, z toho nudličky podél, co je duté, nakrájím na drobná kolečka.

paprika, zázvor, česnek, chili papričky

paprika, zázvor, česnek, chili papričky

jarní cibulka

jarní cibulka

 

Nakonec koření. Asi lžičku nastrouhaného zázvoru, dávám i mletý, když nemám čerstvý, potom stroužek nebo dva česneku, utřít nebo jemně posekat a pak to, co tomu dá ten pravý šmrnc – chilli papričky. Tam se těžko radí. Podle toho jaké mám, dávám jednu, dvě, tři. Rovněž posekat na jemno. Dopručuji dobře si potom umýt ruce. A ještě asi tak sto gramů kešu, ale běžně dávám i buráky. Nesolené.

arašídy nebo kešu

arašídy nebo kešu

 

Takže mám připravené suroviny a jdu na to. Rýže, bez rýže to nejde. Jasmínovou, dobrou. Do kastrolku trochu arašídového oleje, rýži propláchnout, když je olej rozehřátý, šup tam s ní, promíchat, zalít vodou (rýže:voda 1:1,5), přiklopit, nechat lehce bublat, bude to trvat asi 15-20 minut a bude hotovo. Dám pauzu a tak asi když už je voda jen malinko nad rýží rozpálím wok. V něm hodně arašídového oleje. Nešetřím. Nepřeháním, ale rozhodně nešetřím.

arašídový olej, na značce asi nesejde

arašídový olej, na značce asi nesejde

A teď přijde ten zázrak. Maso trochu promíchat, když je naložené krátce tak nemusím, šup s ním do rozpáleného oleje. Ten musí být opravdu rozpálený, ne nějak jen trochu ohřátý. A hezky ty nudličky osmahnu, to trvá tak minutu a půl, někdy dvě. Maso z pánve pryč, dávám do cedníku ve kterém jsem předtím proplachoval rýži a to celé do talíře. Trochu oleje nechám v pánvi.

jedeme dál. Do woku dáme na půl minuty česnek, chili, zázvor. Přidám papirku a zase půl minuty. Hezky promíchat s kořením. Potom šup oříšky a zase půl minuty. Vrátím maso, půl minuty, přidám omáčku, půl minuty promíchám, přidám dlouhé kousky jarní cibulky, ano, opět na půl minuty. Vypnu pánev, přidám kolečka jarní cibulky, lehce promíchnu.

hotové kung pao

hotové kung pao

Jo, během toho rychlovaru došla rýže, tu jsem vypnul.

Hotovo, dobrou chuť.

kung pao je na talíři

kung pao je na talíři

 

 

vybaveni_do_kuchyne_kokiskashop

468x66

Mohly by se Vám líbit články...