Třeboňsko na koloběžce – na západ

Pokračování stručného popisu o cestování třeboňskem na koloběžce. Začátek je v článku Třeboňsko na koloběžce – na sever. Takže druhý den byl cíl jasný, měl být splněn nejhlavnější cíl celé výpravy a to návštěva Třeboně.

Poučeni z večerního návratu hroznou stezkou po turistické, kam nás zavedly mapy, pravda, nastaveno horské kolo, ale myslím, že místy ani na tom horském kole by se to nedalo, hledáme lepší trasu. Krása, stačí vyjet asi 300 metrů do kopečka od penzionu a jsme na slušné asfaltce. Míjíme jez

jez simanov

jez Šimanov

a opět kolem zámku Jemčina a vlastně, až asi na kilometrový úsek rozbité polní cesty, stále po asfaltu. V Novosedlech nad Nežárkou kostelíček, zajimavá fasáda na jednom domě a nelze odolat nabídce místního pekařství. Borůvkový koláč byl tak dobrý, že ani fotku nemám.

novosedly nad nezarkou jan nepomucky

Novosedly nad Nezarkou jan nepomucky

trebonsko novosedly nad nezarkou dum fasada

Novosedly nad Nezarkou dum fasada

novosedly nad nezarkou pred hospodou

Novosedly nad Nezarkou pred hospodou

 

Z Novosedel po slušné cyklostezce k Hodějovickému rybníku kde se chvíli kocháme labutím dorostem

hodejovicky rybnik labute

hodejovicky rybnik labute

 

a pak již k jednomu z hlavních cílů dnešního dne, rybníku Rožmberk. Nejprve projíždíme kolem přelivu, už ten bere dech, že až tolik vody může být a vzápětí jsme na hrázi. Údajně je dlouhá 2,5 km, tachometr ukázal asi 2,1, ale asi to měří jinak.

 

bezpecnostni preliv Rozmberku

bezpecnostni preliv Rozmberku

bezpecnostni preliv Rozmberku jez

bezpecnostni preliv Rozmberku jez

cesta na hrazi rybniku Rozmberk

cesta na hrazi rybniku Rozmberk

rybnik Rozmberk

rybnik Rozmberk

info o rybniku Rozmberk

info o rybniku Rozmberk

Občerstvení na konci hráze odmítáme, že si dáme něco až v Třeboni. Také tedy cena asi 85 za 100 gramů rybích hranolků, no celkem dost nám to přijde. Cesta po silnici ubíhá a jsme tu.

konecne Trebon

konecne Trebon

V Penny doplníme vodu a vzhůru do víru maloměsta. Park, Bertiny lázně a kolem Zlaté stoky na náměstí. Je čas na ukojení hladu, láká množství zahrádek, vybíráme tu u restaurace Zdejší kuchyně. Asi lepší odejít, ale zůstáváme, ceny … škoda mluvit. Takže místo hranolků za 85 je tady máme za 189, pravda 150 gramů. A 49 za brambory.

Bertiny lazne Trebon

Bertiny lazne Trebon

socha ve Zlate stoce

socha ve Zlate stoce

obed v restauraci Zdejsi kuchyne

oběd v restauraci Zdejší kuchyně

 

Něco po obědě? Zmrzlina, to je všude, zkusíme lázeňské oplatky. Za 15 kousek. Já zkouším speciální, no žádný zázrak a ani další příchutě nejsou moc dobré. Takové moc přeslazené, těsto také není dobré.

nabidka lazenskych oplatek

nabidka lazenskych oplatek

Raději popojedeme přes náměstí k zámku. Na nádvoří jakási skulptura, těžko říci co má vyjadřovat. Nezdržíme se dlouho a po pár metrch po zámeckém parku míříme k rybníku Svět.

na zamku v Treboni

na zamku v Treboni

pivovar Trebon

pivovar Trebon

rybnik Svet

rybnik Svet

 

Pěkný, na hrázi celkem rušno. Jednak přístaviště s nabídkou okružní plavby vyletní lodí po rybníku Svět a pak, dojde se tudy k Schwarzenberské hrobce. Tu obklopuje parčík, platí tu zákaz jízdy na kole. Když se po chvíli objeví, nestačím žasnout, taková budova. Bylo by třeba mnohem více fotek, ale pro představu alespoň dvě.

 

Schwarzenberska hrobka pristup

Schwarzenberska hrobka pristup

Schwarzenbersk hrobka detail

Schwarzenbersk hrobka detail

Obejdeme hrobku a pokračujeme v putování, dnes je to opravdu po rovinách, namířeno máme do Lomnice nad Lužnicí. Cestou, co jiného lesy a rybníky. Ty už ani nepočítáme. Celkově je to tak trochu nezvyk, není tu jako nic vidět, u nás je vždy v dáli nějaký kopec, tady člověk vidí jen nejbližší les, pole, ves a samozřejmě rybník.

V Lomnici, že dáme večeři, ale ouha, To bych nečekal, že v takovém městě budou, co jsme našli, jen dvě hospody. První zamítáme, nemá zahrádku a nechat kolboěžky na ulici se nechce. Zachraňuje nás restaurace Eden. Kuchař je sice na dochodu, ale řízky ještě udělá.

vecere v raji restaurace Eden

vecere v ráji restaurace Eden

 

Po večeři nás čeká jen rychlý přesun do penzionu. Jeden z daňků na zahradě jednoho domu v Kolencích, potom krásný sjezd z kopečka od Novosedel směrem k zámku Jemčina, polní cesta, asfaltka a jsme “doma”. Pivo či víno v Bumbálce na dvoře penzionu a jde se spát. Rekapitulace dnešního výletu dle Endomonda.

trasa zapad

trasa zapad

Koho by zajímalo co bylo 

Třeboňsko na koloběžce – na sever

a jak to pokračovalo

Třeboňsko na koloběžce – na jih

Třeboňsko na koloběžce – kam nás kola …

 

 

970x210.jpg
468x66

Mohly by se Vám líbit články...