Třeboňsko na koloběžce – kam nás kola …

Čtvrtý den, mohl to být i jiný v závislosti na náladě a počasí, jsme se rozhodli vyrazit tam kvůli čemu jsme vůbec tady. K úžasné silnici vedoucí mezi rybníky (nesmát se prosím, vím, že rybníků bylo dost). Silnici která vede téměř jako po hladině či spíše mezi hladinami rybníků které jsou po obou stranách silnice. To bylo na počátku, to byla ta inspirace. Klídek, voda, rovina, kochání … Že i na třeboňsku jsou občas kopečky, to jsme zjistili hned první odpoledne, článek na sever, ale i v další dny kdy jme jeli na západ či na jih.

fahrnichuv mlyn dvůr

fahrnichuv mlyn dvůr

Počasí opět nepřálo, ale asi kolem desáté koukáme na radar a je tam díra, tak dvě hodinky. To bude stačit na ujetí cca 16 km. Ten úsek silnice je kousek za Stříbřeckým mostem směrem na Starou Hlínu. Vyrážíme opět po silnici první třídy, ale je nasi 500 metrů, dále lesem k obci Stříbřec, to už známe. Jen když jsme tu jeli včera, nebyla chuť po bouřce trhat maliny u cesty, je jich tu v jedno místě docela dost.

Po chvíli jsme za mostem a mě tedy poprvé, se otevře ten pohled. Idylická rovina a po obou stranách rybníky. Vlevo Stolec, vpravo Vyšehrad. O kousek dál potom Nový vdovec a Starý Vdovec.

vlevo Stolec uprostred kolobezka vpravo Vysehrad

vlevo Stolec uprostred kolobezka vpravo Vysehrad

rybniky Stolec a Vysehrad

rybniky Stolec a Vysehrad

rybniky u Vitmanova

rybniky u Vitmanova

 

Za novým je rybník Ženich, prý s nejdelší hrází v ČR neb má obdélníkový tvar a hráz má ze všech čtyřech stran.

Vyhlížíme zda nebudeme mít štěstí a neuvidíme kormorány, štěstí nemáme. Ale prý tu mají být.

Za chvíli jsme ve Staré Hlíně a jdeme se nejprve podívat na starý kamený most z roku 1781. Most vznikl v době stavby rybníka Rožmberka.

kamenny most

kamenny most

kamenny most 1

kamenny most 1

Co dál? Asi by byl čas na oběd. Stačí přejít velice frekventovanou silnici, 50 nikdo nejede i když je to v obci a máme na výběr, volíme zastrčenější, dále od hlavní silnice kde i obsluhují na zahrádce, restauraci U pytláka. Žebra na medu a jako zákusek po jednom borůvkovém knedlíku. Knedlíky jsou tedy dělané línou metodou, borůvky nejsou uvnitř, ale polité navrch, ale i tak moc dobré.

boruvkovy knedlik jako zakusek u pytlaka

boruvkovy knedlik jako zakusek u pytlaka

Během oběda, sledujíc vývoj oblačnosti na radaru, rozhodujeme, že je škoda jet zpět, dokonce i trochu svítí sluníčko, padá rozhodnutí vyrazit někam na Rožmberk.

vyvesni stit

vyvesni stit

Po chvíli jsme na známe lesní cestě, dnes tedy, po dvou dnech deště, jedem spíše slalomovým stylem mezi kalužemi. Když jsem v lese na odbočce k Rožmberku, sluníčko svítí, škoda jet kde to známe, pojedeme rovně do Lužnice.

Na kraji obce je vedle mostu lávka. Navrhuji přejet ji, ale nápad není přijat. Sám se docela divím jestli po ní někdo chodí.

lávka v Lužnici

lávka v Lužnici

V centru kostelík a rovněž pár takových typických stavení je vidět, tolik za uplynulé dny nebylo co tady na jednom místě.

staveni v Luznici

staveni v Luznici

a dalsi staveni

a dalsi staveni

kostel v Luznici

kostel v Luznici

info Luznice

info Luznice

Z Lužnice již k Rožmberku a cestou, to bylo překvapení, jsme narazili na bobrovnu. Kupodivu tato zajímavá stavba není ani v mapách.

info Bobrovna

info Bobrovna

Bobrovna

Bobrovna

Bobrovna 1

Bobrovna 1

Bobrovna celkovy pohled

Bobrovna celkovy pohled

Plánujeme, že u stánku na hrázi dáme kávu, možná tedy i ty hranolky, když jsou levnější než v Třeboni na náměstí, ale smůla. Je zavřeno.

rybar a kolobezka

rybar a kolobezka

Rozmberk

Rozmberk

preliv Rozmberka a zbytek stareho mostu

preliv Rozmberka a zbytek stareho mostu

Takže slalom po hrázi k bezpečnostnímu přepadu. Tam si chvíli sedáme, napít se, sníst jablko a to se nám vyplatí. Přichází tři ženy na procházce a ptají se na nějaký památník povodní. Vůbec o něm nemáme tušení, nikde žádná zmínka, žádný ukazatel, vidět není. Vzápětí objevuje jedna pěšinku, vydáváme se za nimi a je to tak, vyšlapaná cestička vede k pomníku Jakuba Krčína aneb památníku povodní.

pamatnik povodni Pomnik Jakuba Krcina

pamatnik povodni Pomnik Jakuba Krcina

Pomnik Jakuba Krcina pamatnik povodni detail

Pomnik Jakuba Krcina pamatnik povodni detail

Je to myslím škoda, mohl iby šipku k hlavní cestě dát. Ryska s rokem 2002 je v hrozivé výšce, nepředstavitelné, vešel bych se na výšku jistě 2x.

Tady vlastně jako končí naš putování. Je dosti odpoledne, vydáváme se směrem Stará Hlína a poté chceme pokračovat stejno ucestou jakou jsme přijeli. Opět ale začíná pršet a vychází nám tedy druhá zastávka U Pytláka.

prsi kava u pytlaka

prsi kava u pytlaka

Když přestane, než lesem, jedeme domů přes Stříbřec a Stráž na Nežárkou, tam si dáváme i večeři. Na dvoře nám domácí zapůjší kbelík a smetáček, omyjeme koloběžky, dáme nějaké to pivo než oschnou na opět svítícím sluníčku a jdeme balit. Zítra odjezd domů.

Na závěr opět záznam z Endomonda.

trasa kam

trasa kam

To byl poslední den našeho výletování mezi rybníky. Pokud někoho zajímá co bylo, kde jsme jezdili předchozí dny

Třeboňsko na koloběžce – na sever

Třeboňsko na koloběžce – na západ

Třeboňsko na koloběžce – na jih

 

970x210.jpg
468x66

Mohly by se Vám líbit články...