Motorola One Vision v praxi

Nastal čas na výměnu telefonu. S Huawei P8 lite začaly být problémy, rychlost aplikací strašná, vytočení čísla klidně dvě minuty a další, nemá cenu se rozepisovat.  Tedy jsem začal pátrat jaký nový telefon si pořídit. Požadavků jsem neměl moc. První, no spíše jeden z mála bylo NFC. Ttím tedy vypadává většina, širokým okolím doporučovaná, značka Xiaomi. Ta, nevím proč, ale NFC dává jen do málo modelů a spíše dražších. Poté cena, tu jsem si původně představoval do 5, nakonec jsem zvedl do 10 tisíc korun. Další požadavek, P8 byl telefon tak do oběda, výdrž alespoň celý den. Takže slušná baterie. Telefon opravdu nepouštím z ruky a mít mobil jako pevnou linku, to je trochu otrava. A poslední, ale opravdu to nejde tak řadit, všechny požadované vlastnosti jsem měl tak jako v jedné lajně, tak posledním byl dobrý foťák.

Motorola One Vision

Motorola One Vision

Hledám, pátrám a narazil jsem, no byl jsem upozorněn na něco jako je Motorola One Vision spadající do řady AndoriOne. Tedy záruka aktualizací a čistý android bez hrůz výrobce. Dlouho jsme hledal ještě něco lepšího, chvíli to vypadalo na Mi A3, rovněž z programu AndroidOne, ale po představení bylo jasné, že takový telefon ne, jediné plus byla baterie, vše ostatní horší.

Tak, to bychom měli. A teď, není to žádná recenze, teď k věci, k praktickým zkušenostem po nějaké používání. Po prvním zapnutí, to tak bývá, stáhne telefon aktualizace. Pár stovek mega, takže zapínat na wifi, pokud nemáte nějaký dobrý balíček dat. Nainstaloval jsem svoje nezbytné aplikace. Docela bych rád věděl, jak funguje ta synchronizace od Google. Měl jsem ji na všech telefonech a zařízeních, tady se mi nabídlo jen pár aplikací z tabletu, žádný přenos nastavení se opět nekonal, wifi, no prostě všechno opět ručně.

Nezvyk trochu jiný příjem hovorů, tlačítko je jen jedno, nahoru se přijme, dolů odmítne. Zvykne si člověk, ale jasné zelené a červené mi sedí víc. Zajímavé, pokud s telefonem právě pracuji, objeví se tlačítka zelené a červené. V klidovém režimu ne.

 

 

Odemykání otiskem

funguje bezvadně. Na zkoušku mám i obličejem, to funguje i za hodně malého osvětlení. Není to bezpečné a doporučení hodné, to já vím, ale když mám telefon v držáku na řidítkach, jak jinak jej odemknout v případě potřeby? A to ještě musím sundávat brýle.

Vyzvánění.

Přednastavné Moto je dobré. Trochu mi vadí absence tichého režimu. Je jen letadlo a nerušit. Ovšem nerušit má takový neduh. Telefon je sice zticha, ale do bluetooth sluchátka hovory pípají. Ano pípají, Google z neznámých důvodů opět zrušil vyzváněcí tóny do sluchátka. Ovšem ne zcela, třeba prastará Jabra vyzvání nastaveno melodií, Samsung ani Plantronics ne. Takže pípá, ale na displeji nic nezobrazí, kdo volá. Nepřijaté hovory se také nezobrazily, takže po ukončení jednání jen aktivně jít kouknout do seznamu. Tedy jsem si trochu pohrál s nastavením režimu nerušit a už jsem spokojen. Nastavení hlasitosti by mohlo být jemnější. Rozdíl mezi vypnuto a prvním krokem je takový, že na můj vkus to strašně huláká.

Kalendář Google

Nevím proč, zobrazuje události asi ze třech co mám a čtvrtý ne. Nepřinutil jsem žádným způsoběm aby zobrazoval kalendář ve kterém mám svátky.

Doplněno. Chyba byla asi na mé straně, svátky mi moc chyběly, nakonec jsem se dostal k tomu aby se mi každý den zobrazoval i svátek. Jsem spokojený

svátky v kalendáři

svátky v kalendáři

Fotoaparát.

Tak to je ale bomba. Bomba je jak fotí, nabízí režimy pokud pozná scénu, nabídle portrét, jídlo, panorama, noční režim. Noční režim je opravdu povedený. Spuštění potřesením rukou, tolik pochval jsem na to četl. No nevím. Koukat na někoho, no tak jednou si řeknu, každý jsme nějaký. Podruhé už by mi to bylo divné a potřetí kdyby to někdo udělal tak snad volám záchranku. Nepoužívám, pohyb je šílený. Zatřesení pro rozsvícení ledky jako baterky, to občas ano.

IMG 20190914 105128267 PORTRAIT 1

IMG 20190914 105128267 PORTRAIT 1

IMG 20190909 182851892 2

IMG 20190909 182851892 2

IMG 20190906 205445528 3

IMG 20190906 205445528 3

IMG 20190906 205409711 4

IMG 20190906 205409711 4

IMG 20190906 203432117 5

IMG 20190906 203432117 5

IMG 20190906 201202839 6

IMG 20190906 201202839 6

Fotoaparát má trochu problém s fotkami zblízka, trvá než zaostří, někdy musím mobil odtáhnout a opět přiblížit. Když si chce člověk vyfotit brouka který záhy zmizí, občas problém. Má možnost ukládat i do RAW, to jsem zatím nezkusil, jsem vlastně obyčejný cvakal. K dispozici je i ruční režim, zkusil jsem, spíš pro zábavu. Může si člověk nastavit ISO, vzdálenost, čas, vyvážení bílé a korekci. Videa moc nedělám, ale za tmy jsem jedno zkusil a dopadlo myslím dobře.

Displej.

Je takový krásný, jak jsem uvedl, na můj vkus automat nastavuje až moc velký jas. Při zamčené obrazovce ukazuje občas v kroužku, ten značí stav baterie, baterii i v procentech, datum a čas a případná oznámení. Nepřišel jsem na to jak a kdy, oznámení vždy, jinak stačí tak nějak vzít mobil do ruky a kolečko a oznámení se zobrazí. Někdy jen pohnout telefonem. Asi vždy se na chvíli zobrazí při nové notifikaci. Ale přesná pravidla zobrazení jsem neodhalil. Takže ani tak moc nechybí notifikační LED. I po dvou týdnech běh svižný. Líbí se mi restart či zapnutí, to je hned. Všechny předchozí telefony, to byla doba než naběhly, tady myslím tak do půl minut je hotovo.

Na můj vkus to přehání a displej docela tahá oči. A pro nastavení intenzity je nutno 2x stáhnout roletku. V popisu je něco, jako že se časem naučí preference. Po dvou týdnech bych řekl, že asi ano, že už displej tolik netahá oči. Viditelnost na slunci je výborná. Často kritizovaný průstřel, to byla jedna z věcí proč jsem váhal, vlastně ani nevnímám.

Baterie.

Telefon opravdu nepouštím z ruky. Několik hodin hovorů každý den, aplikace, navigace, záznam trasy z Endomonda, zprávy. dá se říci, že ho nepustím z ruky. A baterie mi vydrží, nedělal jsem tedy test ze 100% na téměř nulu, ale i při takovém vytížení lehoučce přes den. Takže spokojenost.

Závěr

Doplňovat budu případné poznatky. Celkově jsem s telefonem Motorola One Vision spokojený. Fotky se mi opravdu líbí, výdrž dobrá. Dá se žít i bez notifikační ledky. Ještě dokopit pár USB-C kabelů, zatím rodina i okolí žije s mikro. A také pár redukcí, tu člověk může nosit při sobě, kdyby snad došla šťáva.

Každý měsíc chodí aktualizace, zatím jen bezpečnostní, android 10 zatím není (listopad 2019)

V únoru přišla aktualizace na android 10.

 

 
468x66

Mohly by se Vám líbit články...