930x180.jpg

Dubajské setkání

Druhý den, vlastně první den dovolené, vstáváme kolem půl desáté. Tělo si jede v rytmu domácího času, takže vlastně jako obvykle. Něco pojíme a žádné zdržování, jdeme na pláž. Den po příletu jsem určil jako válecí, odpočinkový, rozkoukávací. Již od večera víme, že na pláž je to opravdu pár kroků. Na konci ulice už začíná pláž a ulice není věru moc dlouhá.

Jumeirah 3 Beach k pláži

Jumeirah 3 Beach k pláži

Nejde se po chodníku, tedy ano, ale ten je zde tvořen běžeckou dráhou. Povrch je měkčený. Holt bohatá země. Později vložím fotky, šli jsme na začátek a pak na konec, má celkem téměř 7 kilometrů.

A velkou část, tedy jen v místě kde lemuje přímo pláž, je hned vedle chodník z tzv terasových prken. A obojí téměř každý den prochází chlapík s kýblem na kolečkách a umývá povrch. A možná trochu odbočím, čisto je tu všude. Těžko se hledá místo kde by se povalovaly odpadky. To platí pro všechna místa která v následujících dnech navštívíme. A že jsme prošli i mnoho kdejakých uliček, všude čisto.

Jumeirah 3 Beach vstup na pláž

Jumeirah 3 Beach vstup na pláž

Jumeirah 3 Beach info

Jumeirah 3 Beach info

Jumeirah 3 Beach mapka

Jumeirah 3 Beach mapka

Pláž je poměrně široká a působí prázdně. A to i v časech víkendových návalů, kdy tam bylo možná i stovky lidí a přesto si vždy člověk našel místo u moře a kolem zůstal volný prostor. Skoro bych řekl, že od kraje pláže k moři je dál než z domova k pláži.
Nechybí sprchy, WC, převlékárny, občas stánek s občerstvením. WC, neměřil jsem, tak asi co 500 metrů, občerstvení tak kolem kilometru. Na našem úseku byla tuším dvě a podle značek na běžecké dráze měla celá pláž délku něco přes dva kilometry.

Jumeirah 3 Beach nabídka občerstvení

 nabídka občerstvení v jednom ze stánků

Jumeirah 3 Beach občerstvení

Jumeirah 3 Beach občerstvení

Nejsou tu žádná lehátka, žádný úkryt před sluncem. Naštěstí v prosinci zcela postačí se namazat nebo si dát něco na hlavu a je dobře, ale třeba v říjnu by mi asi místo ve stínu chybělo, v létě, podle domácích, v létě sem raději nejezdit. Na pláži je pěkný altán, říkám si, fajn místo na posezení. Smůla, je určený, podle cedulky u něj, pro setkávání s islámem či něco takového. Vstup zakázán. Za celých 11 dnů jsem tam viděl někoho 2x sedět. A v noci byl osvětlený. Proč? Tady se nešetří, osvětlený byl i chodník, běžecká dráha, osvětlené jsou i silnice v poušti, jak později při výletě do pouště zjistíme.

Jumeirah 3 Beach pro setkání s islámem

Jumeirah 3 Beach pro setkání s islámem

Jumeirah 3 Beach altán

Jumeirah 3 Beach altán

Z pláže, z moře úžasný pohled na panorama mrakodrapů včetně momentálně nejvyšší budovy světa, nej má prý celkem snad 20, Burj Khalifa

Jumeirah 3 Beach pohled na město

Jumeirah 3 Beach pohled na město

S tou nemožností ukrýt se před sluncem či posedět to není až takové zlé, opět po pár stovkách metrů tu jsou posezení. Mám jen fotku v noci.

Jumeirah 3 Beach posezení

Jumeirah 3 Beach posezení

No  a tak jsme chvíli na pláži a potom jdeme posedět. Relaxujeme a přijde to, proč jsem článek nazval Dubajské setkání. Jak tak sedíme, kocháme se, odpočíváme, najednou od jednoho z luxusních domů u pláže přijde starší žena, asiatka a ptá se, zda nechceme kávu nebo čaj. Žasnu. Nevím proč, co to je, nikoho tu neznáme, nejbližší občerstvení 100 metrů. Odmítám, ale manželka se ptá, jestli nám to chce přinést nebo máme jít posedět. Jdu tedy s ní a zda chceme na pláž nebo přijdeme k domu. U domu sedí asi 5 zahalených žen, pár dětí. Dvě ohniště, na jednom cosi pečou. Usedneme tedy a dostáváme kávu, arabskou, s kardamonem nebo čaj s mlékem. Káva na první ochutnání velmi zvláštní a ač jsem četl vesměs záporné názory, celkem mi chutná. Je to prostě něco jiného. Čaj je ještě lepší.
Nakonec z toho bylo asi tříhodinové posezení kdy jsme se dozvěděli spoustu zajímavých věcí. O rodině, životě v SAE, islámu. V průběhu sezení služka ještě přináší tácek s ovocem a jedna z žen stále peče a dává nám palačinky. Buď je maže něčím bílým nebo medem. Datlovým. A hned dostáváme skleničku na cestu a k tomu ještě dva balíčky datlí z farmy kterou prý má děda. Potom ještě parfémy, orignální místní vonnou mast a při odchodu ještě asi 20 palačinek s kurkumou a sklenici kurkumy. Na oplátku nic nemáme krom čokolády Studentská pečeť. Mladší ji bere do ruky, ptá se na složení a zda je tam i želatina. Říkám, že tam je a že kompletní složení je na obale v angličtině. Ovšem, můj dojem, želatina je problém a čokoláda buď skončila v odpadu nebo u služky.

Setmělo se, děkujeme a loučíme se. Opravdu zvláštní a zajímavé setkání, zvláště když člověk pomyslí, že původní tvoří jen zhruba 11% všech obyvatel. Když jsem se ptal, proč z celé pláže pozvaly právě nás, prý Bůh to tak chtěl. Vyměníme si kontakt s tím, že až přijedou do ČR, kam prý občas jezdí, ať se ozvou a zastaví.

Jumeirah 3 Beach dárky

 dárky od emirátské rodiny

Jumeirah 3 Beach palačinky

palačinky, bylo jich snad 20

Takže máme zážitky, nadváhu do kufru a ještě palačinky na několik dnů. A přemýšlíme na programem dalších dnů. Trhy, to bude to pravé. Takže jak to vypadá na tržišti s kořením, zlatem a dalšími věcmi v článku Dubajské trhy.

 

 

 

 

970x210.jpg
468x66

Mohly by se Vám líbit články...