930x180.jpg

Burj Khalifa – nejvyšší na světě

Doufám, že titulek bude nějaký čas pravdivý. Proslýchá se, že pro EXPO 2020 které má být právě v Dubaji staví budovu která má mát výšku 1300 metrů. No měnit jej nebudu, momentálně to tak je a … uvidíme.

Když jste v Dubaji, je vidět téměř za jakékoliv části města. Ne tedy úplně vždy a všude, ale přitahuje. Byla by tedy škoda nevyužít příležitost a nepodívat se na svět z výšky 456 metrů což je základ nebo pokud si člověk něco připlatí tak i z výšky 555 metrů a když si ještě připlatí tak i z výšky 585 metrů. Rozdíl mezi nejlevnějším, do 124+125. patra a do 154. patra je zhruba 470 dirhamů za dospělou osobu. V Dubaji se prostě za vše platí. A ceny se zvyšují pokud chcete vidět východ či západ slunce. Lístky můžete objednat online na stránkách www.burjkhalifa.ae nebo u mnoha dalších agentur. Já si vybral www.headout.com. Výhodou je, že tyto nabízí i různé kombinace s dalšími vstupenkami a celkově trochu ušetříte. My zvolili kombinaci Burj Khalifa, Dubai Aquarium a Desert.

Popravdě, se vstupenkami to bylo zajímavé. Trochu zmatky, asi hodina a půl komunukace s podporou od headhout, ale nakonec vše dopadlo lépe než jsme plánovali a měli jsme bezva Štědrý den.

Vstupenky mám na 13 hodin, někde jsem četl, že je dobré být na místě tak půl hodiny předem, po 11 tedy objednávám taxi. Taxikář nás vyhodí u Armani hotelu, to má být prý nejblíž. Asi měl pravdu. Ale i tak je to od vchodu do hotelu, neměřil jsem přesně, ale jistě 15 minut chůze. Nejprve do patra po eskalátorech, pak chodbami obchodního centra k výtahu, tím sjet a pak zase kus po chodbách a jsme u vstupu. Tedy nejsme, jsme na konci fronty na vstupenky. Celkem dlouhá.

Burj Khalifa 012

Burj Khalifa fronta

Když máme lístky, jdeme zpět, tam končí fronta tentokrát již na vstup do Burj Khalifa. Ta je tedy nekonečná. Odhaduji hodina a půl.

A konečně stojíme před výtahem.

 

Burj Khalifa před výtahem

Burj Khalifa před výtahem

Výtahy jsou dva. Prý jsou české výroby a těch 124 pater zvládne výtah zhruba za minutu. Jak je vidět na fotce, na dveřích se zobrazuje nejen patro, ale i aktuální výška a čas.

Je to tu, vstupujeme do celkem běžné kabiny výtahu. Dveře se zavřou, výtah se rozjede a všechny stěny se promění v obrazovku. Běží na nich klip o Burj Khalifa, ale je to takový fofr, že stačím udělat sotva jednu fotku.  Neuvěřitelná je i rychlost jakou ubíhá počítadlo pater, 6, to ještě člověk zná, sice to v českém paneláku trvá možná asi stejně dlouho jako tady 70, ale pak 20, 54, 70, 98 a jsme ve 124. patře. Rozjezd i zastavení není vlastně vůbec znát, žádné do kolen nebo zvednutí žaludku při zastavení jak jsem to znal z jiných vysokých budov. Super jízda, dal bych si ji ještě jednou, ale bohužel.

Burj Khalifa 011

Burj Khalifa – interiér výtahu při jízdě

Dočetl jsem se, že jízdu výtahem provází hudba speciálně složená pro Burj Khalifa.

Vystoupíme a první pohledy dolů, skoro se ani nezdá, že jsme tak vysoko, ale je to tím, že v okolí je docela dost jiných mrakodrapů. Počasí nám přeje, výhled je myslím dobrý. Tak se podívejte, co je vidět.

Burj Khalifa 010

Burj Khalifa 010

Burj Khalifa 009

Burj Khalifa fontána

Burj Khalifa 007

Burj Khalifa v moři umělé ostrovy The World

Burj Khalifa 004

Burj Khalifa a World ještě jednou.

Takto vypadá teras, je nazastřešená, sklo od výšky asi tak 3 metry. Jsou tam mezery, využívám je pro fotky bez odlesku a hlavou se mi honí myšlenka, že vypadnout mi mobil z ruky tak snad někoho dole zabije.

Burj Khalifa 008

Burj Khalifa terasa

Po dostatečném pokochání a obejití celého obvodu jdeme do 125. patra. Tam už terasa není, je tam obchod se suvenýry, výtah směrem dolů a pak možnost, za 35 dirhamů zkusit virtuální skok z vrcholu.

Burj Khalifa 006

Burj Khalifa virtuální skok ze špičky

A pak srandička zdarma, prosklená podlaha, jako že jdete po špičce věže a najednou to sklo praskne.

Burj Khalifa 005

Burj Khalifa procházka ve výšce 828 metrů

 

Burj Khalifa 001

Burj Khalifa suvenýry tedy žádná láce, pokud po věži toužíte, koupíte ve městě nebo myslím i na letišti a mnohem levněji

Od výtahu k východu je chodba lemovaná panely a informacemi o výstavbě, jsou tam sedačky s obrazovkou na které je možno vybrat si osoby které se podílely na návrhu, stavbě, ale i třeba tam hovoří jeden z party která myje okna.

Burj Khalifa 003

Burj Khalifa chodba k východu

Burj Khalifa 002

Burj Khalifa makety výstavby

Trochu více fotek jsem vložil do následujícícho videa.

 

Byl to další zajímavý zážitek. Chvíli tedy koukáme na rozhovory s lidmi kolem stavby a opouštíme prostor Burch Khalifa, nejvyšší čas na pozdní oběd. Restaurace, tedy mhnho restaurací je relativně nedaleko, jako součást Dubai Mall. Tam nakonec máme namířeno, máme přeci lístky do Dubai Aquarium.

Na úplný závěr pár světových rekordů které tato budova má:

  • Nejvyšší budova
  • Nejvyšší člověkem postavená stavba
  • Nejvyšší samostatně stojící stavba
  • Největší počet podlaží
  • Nejvyšší obsazené podlaží
  • Nejvyšší venkovní vyhlídková plošina
  • Světový rekord pro vertikální čerpání betonu
  • Nejvyšší servisní výtah
  • Nejvyšší fasáda z hliníku a skla
970x210.jpg
468x66

Mohly by se Vám líbit články...