930x180.jpg

Dubajské drobky

Dovolená v Dubaji a ještě o v období vánočních svátků byl dobrý nápad. Tak to zpětně hodnotíme. Je to město plné NEJ, je to jiný svět a osobní zkušenost, to asi platí nejen pro Dubaj, rozhodně nenahradí osobní zkušenost.

Sepsal jsem zážitky, postupně tak jak šly dny dovolené v článcích:

Proč Dubaj a co vidět

První dojmy z Dubaje

Dubajské setkání

Dubajské trhy

Miracle Garden Dubaj

Burj Khalifa – nejvyšší na světě

Dubai Akvarium a fontána

Štědrý den v poušti

Dubaj z paluby lodi

Dubaj historická

ale stejně zůstala spousta věcí na které se nedostalo. Takové se pokusím popsat zde, v takovém souhrnu drobností které zaujaly, překvapily, potěšily. Fotky které se nevešly. Bude to asi chaotický článek, ale opravdu dojmů a zážitků je moc a popsat, sepsat, to snad ani nejde.

Doprava.

Dubaj je protkaná spoustou, vesměs vícepruhých silnic. První kilometry z letiště, ale vlastně i další dny, pravda člověk si zvykne, byly překvapení. Tolik pruhů, tolik, na naše poměry, luxusních aut, to není vidět snad nikde na světě. Rozhodně to není TOP co jsme viděli, mustangů jezdí i u nás dost, ale zde jich jezdí opravdu hodně.

Dubaj 009

Dubaj mustang

Dubaj auto na ulici

Dubaj auto na ulici

Dubaj 008

Dubaj 008

Mrakodrapy. Jsou téměř všude, nejvíce jich je soustředěno v okolí Burj Khalifa Dubai Downtown.

 

Dubaj 017

Dubaj 017

Obchody.

Jelikož jsme měli ubytovnání přes Airbnb, museli jsme se o sebe trochu starat sami a tím jsme poznali i běžné nakupování. Market, řekl bych trochu větší než Lidl. Ovšem kryté parkoviště, ne betonové, nad celou plochou kryt z plachty.

Dubaj 022

Dubaj parkoviště u marketu

Na parkovišti obsluha ukazovala kde je ještě volné místo. Nejblíž vchodu VIP místa. VIP je vůbec hodně užívaný termín v celé Dubaji. VIP místa, VIP sezení, VIP vstupenky, VIP vchody. Samozřejme, buď musí člověk být VIP nebo si za to připlatit. S vozíkem se nemusíte drcat někam k vrácení a získání mince zpět, opět je na to člověk, nákup jen vyložíte a odveze vozík.

Uvniř obchodu, žádná zelenina a ovoce z beden tak jako je zvykem nejen v ČR. Vše krásně vyrovnané.

Dubaj 023

Dubaj 023

Třeba u jablek možnost ochutnat. Ceny vyšší, ale ne vždy. Kupoval jsem žluté papriky, 800 gramů za 3,75, tedy asi 24 Kč. Ano, měli tam i za v přepočtu 130-150 korun. Rajčata 4,50-6 za kg, tedy zhruba 26-40 Kč za kilo. I tady byla volba jiných druhů v ceně až 25 dirhamů za kilo. Grilovaná kuřata, široká nabídka různě kořenených v ceně 16,75 dirhamů za kus. Pečivo, celkem pestrá nabídka, bagety od 10 do 50 korun, chlém zhruba od 38 do 100 Kč za 400-500 gramů balení. Jogurty, velmi dobrý za 1,6 dirhamu, ale ani další nebyly o moc dražší. Relativně drahé bylo mléko, kolem 30 korun litr. V regále bylo i pivo, myslím jen plechovky, pokud si pamatuji dobře, cena od 40 Kč výše.

Klimatizované zastávky autobusu. Překvapení, ale při teplotách které zde v létě panují asi pochopitelné. Nic levného to nebude, ale takových věcí tady je, třeba jako všechny silnice osvětlené. Myslím mimo město.

Dubaj autobusová zastávka

Dubaj autobusová zastávka

Běžecká dráha, téměř 7 kilometrů dlouhé podél pláží Jumeriah 1-3 Měkký povrch, velice příjemné jak na běh tak i na chůzi. A hned vedle je chodník z terasových prken. Opět, prostě mohou si to dovolit.

Dubaj 001

Dubaj 001

Dubaj 019

Dubaj běžecká dráha podél pláží.

Západy slunce. Nešly vyfotit, to se musí vidět, když je zapadající slunce “rozpůlené” siluetou hotelu Al Arab.

Dubaj 021

Dubaj 021

Dubaj 020

Dubaj 020

Dubaj 004

Dubaj západ slunce

Mešity

Je jich mnoho. Myslím tak každých pár stovek metrů je nějaká.

Dubaj 018

Dubaj mešita

Záhadná značka

Šli jsme po chodníku a najednou, babo raď. Jít či nejít dál?

Dubaj 016

Dubaj značky

Kliniky. Je jich mnoho, Na klouby, plastické operace, zubaři, masáže, gynekologie. Luxusní budovy, byly i celé ulice tvořené jen z různých klinik.

Dubaj 014

Dubaj klinika

Dubaj 012

Dubaj klinika

Dubaj 011

Dubaj další klinika

Tady pár fotek pomalovaných zdí.

Dubaj 010

Dubaj 010

Dubaj 013

Dubaj 013

A pokud si všimnete, motiv vlajky SAE. Vlajka je snad na každém domě, Opradoví emiráťané jsou myslím dost hrdí na svoji zemi a dávají to znát.

Pohoda napláži. Výhled na moře a Burj Khalifa a k tomu domácí káva. Díky tomu, že jsme měli ubytování pár kroků od pláže, nic nemožného.

Dubaj 007

Dubaj káva na pláži

Rybáři na molu. Rybyřit jsem viděl jen imigranty. Něco ulovili, něco nasbírali pdo kameny.

Dubaj 002

prý to bude dobrá večeře, říkal mi

 

 

 

 

 

 

970x210.jpg
468x66

Mohly by se Vám líbit články...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *