Tvarožník

Kdo by neznal tvarožník. Velice jednoduchý koláč. Receptů tuny. Měl jsem ho vždy rád, mám rád všechno tvarohové. Nakonec je tu i experiment s dortem, nadsazeně nazvaným – pro kulturisty. Dělá ho kdekdo, chutnal mi, ale často vznikne taková sladká, mastná, někdy upražená placka. Pohrál jsem si trochu a recepty ve stylu hromada másla a cukru si poupravil a vzniklo asi toto, za mě optimální, složení.

Je to na takovou menší dortovou formu, do větší bych dopouručil dát tvarohy 4 a přidat vejce, zbytek zůstane stejný.

3 tvarohy, nejraději mám jaroměřický, má asi nejvíce bílkovin

3 vejce

2-3 lžíce krupičky

60 gramů cukru krupice

prášek do pečiva

60 gramů másla

100 gramů rozinek

přiměřeně  rumu

vlašské ořechy, asi tak 2-3 ks jader

vanilkový cukr – sáček

trochu mléka

trochu bílého jogurtu

dle chuti citronová kůra nebo šťáva z citr=onu nebo vanilka či vanilkové aroma.

 

Rozinky si namáčím do rumu večer, přijde mi to lepší než jen třeba chvíli před přípravou. Nebo ráno když se peče odpoledne. No prostě asi tak 12 hodin je máčím.

Ať je to úsporné na mytí nádobí. Do misky přiměřené velikosti odvážím 60 gramů másla. Vymáznu formu, zbytek dám asi na 35 sec do mikrovlnky aby máslo povolilo, ale nebylo tekuté. Krupičkou vysypu formu. Dovážím cukr, vyklopím tvarohy, přidám krupičku, prášek do pečiva, rozinky, vejce. Zamíchám a je to moc tuhé. Do hrnečku kde je povlak rumu, škoda ho, trochu mléka a přidám do směsi. Hrneček je čistší, rum využit na maximum 🙂
A pak, trocha mléka nestačí, přidám tak 3-4 lžíce bílého jogurtu. Pořádně promíchat, když je konzistence taková no akorát tak dobré, když ne, přidám ještě mléko nebo jogurt. Opatrně, nesmí to být zas moc tekuté. Dle chuti a nálady přidám citron nebo vanilku nebo aroma.

Naliju do vymazané a vysypané formy. No ono to není moc lití, spíš vyklopení. Uhladím tak trochu, dotáhnu k okrajům. Teď asi tak dva vlašské ořechy, nožem nasekané, posypu tím povrch a ještě celý koláš posypu sáčkem vanilkového cukru.

Takhle to vypadá když se asi tak po 35-50 minutách, zkouší se špejlí, vytáhne z trouby

tvaroznik po upečení

tvaroznik po upečení

 

a takhle když se pak kousek ukrojí ke kávě

tvaroznik

tvaroznik

Výživové hodnoty, pokud zadám vlastní recept do kalorických tabulek pak na 100 gramů vychází asi toto:

tvarožník hodnoty

tvarožník hodnoty

 

 

 

468x66

Mohly by se Vám líbit články...