Dekódované názvy modelů televizorů LG

Pokud hledáte novou televizi, nevyhnutelně skončíte u hlavních výrobců televizorů, jako jsou LG, Philips, Panasonic, Samsung a Sony. Bohužel mají všichni jeden společný problém: názvy modelů pro jejich televizory jsou záhadné a jednotlivé modely je obtížné odlišit.

V našem článku o názvech modelů televizorů LG brzy zjistíte, jak můžete odlišit televizory na základě jejich jmen, a vyčistit tak džungli názvů modelů pro televizory LG. Přečtěte si všechny podrobnosti zde.

 

 

Názvy modelů pro televizory LG

Jako příklad televize jsme si vybrali LG 65SK8500, který byl uveden na trh v roce 2018. Příslušná čísla a písmena jsme rozdělili do skupin, které pak v každém případě vysvětlíme.

65SK8500
xxyyzzzz 

XX yy zzzz

První dvě číslice názvu televizoru znamenají úhlopříčku obrazovky v palcích. V našem příkladu LG 65SK8500 má televize LG úhlopříčku obrazovky 65 palců.

xx YY zzzz

Další dvě číslice v názvu modelu označují sérii televizoru. S názvem série můžete vyvodit závěry o technologii používané v televizi a také odvodit hodnotu televize po částech. To lze například použít ke čtení rozlišení panelu pro televizní sestavu.

Série byla aktualizována již řadu let a je zvýšena o jednu nebo více číslic v abecedě. V tabulce níže naleznete seznam posledních let.

Modelový rok
Serie (YY)Popis
2020OLED XOLED Panel, UHD a 8K
NANONano Cell-Panel, UHD a 8K
UNUHD-Panel (často IPS, velmi vzácně VA-LCD)
2019OLED 9OLED Panel, UHD a 8K
SMNano Cell-Panel; UHD In-plane Switching (IPS)
UMUHD-Panel (často IPS, velmi vzácně VA-LCD)
2018SKNano Cell-Panel; UHD In-plane Switching (IPS)
UKUHD-Panel
2017SJNano Cell Panel; UHD In-plane Switching (IPS)
UJUHD-Panel
LJFull HD-Panel (nebo méně)
2016UHUHD-Panel
LHFull HD-Panel (nebo méně)
2015EFOLED UHD-Panel
EGOLED UHD-Panel (zakřivený)
UGUHD LCD-Panel (zakřivený)
UFUHD LCD-Panel
LFFull HD-Panel (nebo méně)
2014ECOLED UHD-Panel (zakřivený)
UCUHD LCD-Panel (zakřivený)
PBPlasma-Panel
LBFull HD-Panel (nebo méně)

Jasně vidíte, že modelová změna v roce 2015 se promítla i do názvů modelů: s OLED, UHD a zakřivenými (zakřivenými) panely se shromáždil velký výběr a často vykouzlil na čele zainteresovaného kupujícího vrásky obav. V průběhu let 2016–2018 byla snížena paleta modelů a nyní je v oblasti LCD s jasnými 3 skupinami.

Samozřejmě existují i ​​speciální případy s televizory LG a jejich názvy. Série OLED má od roku 2016 své vlastní názvy modelů, které se neřídí výše uvedeným vzorem. Více najdete níže v kapitole o OLED televizorech.

xx yy ZZZZ

Poslední čtyři číslice názvu modelu vyjadřují hodnotu v rámci řady. Obecně lze říci: čím vyšší je číslo, tím výše je model v příslušné sérii. Nelze nutně generalizovat mezi dvěma sériemi, ale je třeba v každém případě porovnat  přesné rozdíly.

 

Kód modelu s LLA a PLA

 

U modelů od roku 2018 jsou modely LG někdy označeny také třímístnou příponou. To zahrnuje například LG 55SK9500 s různými kódy 55SK9500LLA a 55SK9500PLA.

tab-tv se podrobně podíval na příponu a poskytuje následující informace:

První číslice označuje oblast, ve které se model prodává. Druhá číslice označuje typ tuneru. Třetí číslice je identifikátor designu.

 

RegionL = NěmeckoP = Evropa

S = Singapur

A = USA

TunerU = ATSCL = DVB-T2/C/S2

N = ATSC 3.0

S = SBTVD

J = BS 110 (Japan)

Design?

Z toho lze odvodit, že LLA znamená televizní model pro německý trh s tunerem DVB-T2 / C / S2. U některých modelů lze zde nainstalovat dvojitý trojitý tuner. Modely PLA jsou určeny pro evropský trh (např.Velkou Británii) a obvykle mají nainstalován jednoduchý tuner DVB-T2 / C / S2.

Pokud vám tedy chybí dvojitý tuner, který byste očekávali, pečlivě se podívejte na kód modelu na zadní straně.

 

Názvy modelů pro televizory LG OLED

 

Nyní se podívejme na název modelu pro televizory LG OLED od roku 2016. Jako příklad jsme vybrali LG OLED65C8, který se také nazývá LG 65C8.

I zde lze název modelu rozdělit na příslušné komponenty.

OLED65C8
OLEDxxyz(z) 

OLED XX y z(z)

Televizory OLED jsou od roku 2016 velmi snadno rozpoznatelné podle názvu OLED zavedeného v názvu modelu. První dvě číslice také označují úhlopříčku obrazovky. V našem příkladu tedy 65 palců.

Televizory OLED jsou aktuálně (do roku 2018) k dispozici s úhlopříčkami obrazovky 55, 65 a 77 palců. Společnost LG Displays v současné době nevyrábí větší ani menší panely. Plán LG však zahrnuje menší úhlopříčky mezi 40 a 49 palci pro rok 2019 nebo 2020. Někteří nadšenci OLED by určitě měli radost z 49palcového modelu, protože ve svém obývacím pokoji nechtějí 55palcový nebo větší televizor.

 

OLED xx Y z(z)

Série označuje hodnotu nebo vlastnosti televizorů OLED. Čím dále písmeno v abecedě, tím lepší vybavení nebo design.

Společnost LG používá stejné panely od společnosti LG Display pro všechny televizory OLED od roku 2016. Bez ohledu na to, zda si koupíte levný model B nebo drahý W, nedosáhnete lepší kvality obrazu, pokud jde o panel. U řady 2018 byl tento princip bohužel změkčen, protože společnost LG používá jednodušší obrazový procesor v B8 než v C8 nebo vyšší. Tady to tedy má dopad na kvalitu obrazu, i když nepochází z panelu, ale z obrazového procesoru.

Série najdete v našem tabulkovém přehledu:

 

Serie (YY)Beschreibung
Wplochá TV bez soundbaru, zavěsitelná na zeď jako obraz
od 2017
GŘada Signature s designem obrazu na skle a integrovaným soundbarem
EOLED TV s integrovaným soundbarem jako stojan
COLED UHD-Panel(v 2018 s Alpha9 procesorem) bez soundbaru
BOLED UHD-Panel(v 2018 s Alpha7 procesorem) bez soundbaru

OLED xx y Z(Z)

Poslední číslice ukazuje číslo, od kterého lze odvodit rok výroby, a u starších modelů má jako dodatečné písmeno písmeno D nebo V.

číslopopis
92019 model
82018 model
7{D,V}2017 model
6{D,V}2016 model

Poslední písmeno označuje, zda se jedná o německou nebo mezinárodní verzi. U sérií E, G a W byl na konci vybrán pouze název modelu V.

Speciální verzí je OLED 55EG9A, který má Full HD panel a byl k dispozici pouze v 55 palcích. Jednalo se o model, který byl uveden na trh v roce 2017. Bohužel integrovala verzi Smart TV z předchozího roku, takže u nadšenců OLED nebyla příliš oblíbená. Byli jsme však potěšeni, že společnost LG zahájila takový experiment a testovala tržní hodnotu pro Full HD OLED TV.

Závěr


Stejně jako u názvů modelů Samsung se musíte nejprve zorientovat v džungli názvů modelů v LG. S výše uvedeným rozpisem by měl mít každý možnost snadno získat představu o klasifikaci televizoru LG.

S těmito obecnými informacemi se můžete rozhlížet po své velmi speciální LG TV.

468x66

Mohly by se Vám líbit články...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *