930x180.jpg

Dubajské trhy

V Dubaji je toho mnoho co by chtěl či měl člověk vidět. Svůj seznam jsem zveřejnil v článku Proč Dubaj a co vidět. Takže vyrazíme na trhy. Oficiálně s kořením a zlatem, ale koupit se tam dají i vůně, šátky, suvenýry, sladkosti a mnoho dalšího. Objednávám taxi. Musím objednávat, v naší uličce bychom asi vystáli hodně velký důlek než by jelo náhodou prázdné taxi. A na hlavní, tuším tříproudé, tam nám asi nezastaví, jezdí se tam docela rychle a provoz je hustý. Pro objednávání taxi, tedy jen pro odjezd od ubytování, ve městě pak není problém mávnout, jsem používal aplikaci pro android S’hail. Určí polohu, to byl ov našem případě velice důležité, uvedete cíl, víte předem i zhruba cenu. Ta tedy byla reálně vždy vyšší. A taxi přijede buď v zadaný čas nebo, pokud jsem volil Now, tak zhruba do 10 minut.

Vzhůru tedy nejprve, jak se říká, nejlevnější atrakci pro turisty v Dubaji – přístavu Bur Dubai Abra Station. Tam je nástupní místo pro přívoz, převoz jednoduchou loďkou na druhý břeh. Tam začíná nejprve tržiště Spice Souk a navazuje Gold Souk. Tedy tržnice s kořením a se zlatem.

Převoz stojí pouhý 1 dirham za osobu, tedy na dubajské poměry vskutku levné.

Dubai Souk 009

Dubai Souk převozní loďky

Hned u přístavu, stačí přejít ulici a začíná tržiště. Spleť úzkých uliček plných obchodů.

Dubai Souk 005

Dubai Souk

Z vlastní zkušenosti, no samozřejmě, že jsme naletětli, snad nejlepší tam jít se stoprocentním přesvědčením, že jdu jen koukat a opravdu nic nekoupit. I když cenu usmluváte na 10%, to se mi povedlo, stejně potom zjistíte, že v obchodě koupíte ještě levněji. Na druhou stranu, člověk by se tím ochudil o zážitek se smlouváním. Za ten těch pár prodělaných dirhamů určitě stojí. Ruším tedy radu jít tam jen koukat, smluvání určitě zkuste, něco si kupte.

Dubai Souk 008

Dubai Souk 008

Dubai Souk 007

Dubai Souk všemožné koření

 

Dubai Souk 001

Dubai Souk 001

Že jsou trhy opravdu staré dokazuje nápis na jedné okenici

Dubai Souk 006

Dubai Souk historie

Nabídka všech prodávajícíh je tu hodně podobná, každý láká, přemlouvá, zkouší různé světové i nesvětové jazyky, zkouší hádat odkud pocházíte. Prostě je to chvíli zábava, ale po chvíli je lepší vypnout oči, uši a jít. Projít do části kde se obchoduje se zlatem. Zrak přechází, tolik lesku, foťák má trochu problém vůbec pořádně zaostřit. Neuvěřitelné kolik je tu obchodů nacpaných všemožnými prsteny, náramky, náušnicemi, oblečením .. vše ze zlata a jiných drahých kovů a ssi i kamenů. Nejsem odborník. Tady naštěstí nejsou prodejci tak vlezlí. Projdeme jen kousek, kupovat nehodláme a třpytí se výlohy všude kolem nás.

Dubai Souk 004

Dubai Gold Souk – zlato kam se podíváš

Nezapomeňte si prohlédnout největší prsten na světě, je zapsaný i v Guinnessově knize rekordů. Váží téměř 64 kilogramů, jistě stojí v Deira Gold Souk si jej prohlédnout.

Dubai Souk 003

Dubai Souk největší zlatý prsten na světě

Na závěr ještě video s více fotografiemi.
 

 

U vchodu, pro nás východu ochutnáme zmrzlinu z velbloudího mléka. Není špatná, prostě jen jiná, nepoznal bych rozdíl proti jiným zmrzlinám. Ale zkusit to musí, to je jasné. Navcí cena za kopeček jen 20 dirhamů proti 30 hned u přístavu. No nekup to.

Dubai Souk 002

Dubai Souk zmrzlina z velbloudího mléka

Pro cestu zpět, přesto že u vchodu do trhu se nabízí taxikáři, volíme opět nejlevnější dubajskou atrakci a vracíme se na druhý břeh loďkou. Tam to žije, nespočet obchůdků, tipuji převážně indických majitelů, bister, restaurací. Pestrá nabídká všemožných suvenýrů, sladkostí, jistě pravých hodinek Rolex a dalších známých značek v přepočtu za pár korun.  Namísto posezení volíme jídllo s sebou. Porádná porce salátu, kuřete, omáček, placek za 35 dirhamů. Jen to kari, pálí jak čert, ale tvoří jen nádivku, zbytek je velmi chutný.

Tak končí další den v Dubaji, mávneme na taxi a jedeme domů. Plány na přístí den jsou velké. Miracle Garden a Global Village. Podle doporučení rodiny která nás vzala na návštěvu, právě Global Village je prý super místo. Tak uvidíme.

970x210.jpg
468x66

Mohly by se Vám líbit články...