Z Paříže do Londýna vlakem.

Možná jste četli, možná ne, ale tento článek je taková vsuvka mezi třemi dny v Paříži a třemi dny v Londýně. Jen stručný popis přesunu vlakem.

Proč vlakem?

Důvodů bylo více, proč zvolit tento, někdo by řekl, out, dopravní prostředek. Myslím, že na přesun mezi těmito městy a jistě mnoha podobně dobře spojenými rychlým vlakem je mnohem lepíš než letadlo. Odpadá cesta na letiště. Vlak odjíždí z centra nebo téměř centra. Pokud tedy nebydlíte zrovna šikovně někde u letiště, pak tedy ale zase po dobu pobytu dojíždíte daleko za památkami, odpadá čas nutný k přesunu, v případě Paříže zhruba hodina a čtvrt.

Stejně tak odpadá i nutnost přemístit se v cíli z letiště do centra, vlak opět zastaví téměř v centru.

Ušetříte i dvě hodiny čekání o které máte být na letišti dříve a, taková je moje zkušenost z cestování letadlem, ušetříte nejméně další hodinu o které je letadlo zpožděné. Možná jsem jen pechfógl, ale na čas jsme letěli jen jednou před několika lety. Pravda je, nechápu jak to dělají, jestli mají takové rezervy nebo přidají na rychlosti, do cíle jsme se vždy dostali se zpožděním menším nebo téměř nulovým.

Takže na takové trase Paříž – Londýn to už máme 1:15+2+1:30+0:30, no něco kolem 5 hodin úspora. A pak také opravdové peníze. Nejlevněji se třeba na CDG přepravíte autobusem, aktuálně na jaře  2018 je to 6 eur na osobu, když si koupíte carnet, tedy rovnou deset lístků tak za zhruba 4,50. V Londýně prý od libry, nenarazil jsem na takovou cenu, nejnižší, za tu jsme poté jeli na letiště, 5,95 libry na osobu. Pravdou je, že čas letu je zhruba hodina, vlak jede něco přes dvě, takže úspora je jen 4 hodiny.

Posledním, vlastně možná prvním důvodem v našem případě, těžké to posoudit, byl zážitek. Nikdy jsme tak rychlým vlakem nejeli, proč to nezkusit a k výše uvedeným výhodám přidat i tento. Vyčíslit se nedá, ale stálo to za to.
Lístky jsem kupoval na stránkách Eurostar a vyšly na 56 eur na osobu. Tedy cca 2950, letenky se nabízely v té době za cca 2100. Ovšem jak jsem psal, je třeba připočítat nejméně 12 eur plus 12 liber, tedy zhruba 650 Kč čímž se dostávám na cenu za přesun 2750 a spoustu hodin času který rozhodně stojí za těch asi 200 Kča navíc. Plus pro nás nový zážitek.

"jizdenka

jizdenka Eurostar na trasu Paříž > Londýn

Takže úterý ráno, v klidu posnídáme v hotelu, zkontroluji zda jsme něco nenechali na pokoji a v klidu vyrážíme směr nádraží s tím, že musíme ještě cestou natrefit poštu nebo alespoň poštovní schránku. Před budovou nádraží je takový malý, křivý domeček. Moc jsem tedy nepátral, ale nikde žádná cedulka proč, jaký má význam, zda je to pozůstatek po nečem. Nevím. Prostě tam stojí.

 

 

domeček před nádražím Gare du Nord

domeček před nádražím Gare du Nord

Nádraží je prostě nádraží, řekl bych jako známe od nás, větší nádraží. Stánky, automaty na lístky, cedule s odjezdy vlaků, nic extra. Vyhledám na tabuli ten náš a jdeme.

hala nádraží Gare du Nord

hala nádraží Gare du Nord

K vlakům Eurostar se přichází stylově po modrém koberci. Člověk si připadá hnedle tak nějak vyjímečně proti tem kteří cestují vnitro o patro níž a nemají koberec k vlaku. Jak se nakonec ukáže ani my ne, také posléze skončíme na obyčejném nástupišti, ale je to pěkné.

 

přístup ke vlaku

přístup ke vlaku

Oskenujeme lístky, je to stejné jako když letíte letadlem. Turniket nás vpustí. Následuje bezpečnostní a pasová kontrola a pak čekárna. Podívejte se na lístek, je rozdělené, jaký máte “gauč”.

Gare du Nord - přístup ke gate

Gare du Nord – přístup ke gate

 

Podle toho si najděte svoji, máte to pak blíž k vlaku. Ovšem naše pro 1-10, měli jsme to i tak k vagónu číslo pět dost daleko po nástupišti. Vagóny pěkné, pohodlné sedačky. Hned u vchodu je WC, pak je koutek pro odležení vetších zavazadel a následují řady sedadel.

 

 

Podle toho jak moc drahý lístek si koupíte tak sedíte po směru, proti směru nebo dokonce máte možnost, třeba jako rodina, mít 2+2 sedačky a uprostřed stoleček.

Usadíme se a hnedle zkouším wifi. Palubní síť nabízí docela dost zábavy, když máte sluchátka a ovládáte jazyk, máte v ceně i nějaké filmy.

nabídka vlakové wifi

nabídka vlakové wifi

 

 

ve vlaku je wifi a nabízí i něco zábavy

ve vlaku je wifi a nabízí i něco zábavy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pro nováčka je mnohem zajímavější, ale nevydrželo mi to samozřejmě celou cestu, sledovat trasu a hlavně rychlost. Nemám obrázek té nejvyšší, ale těsně pod ano. Nejvyšší rychlost jakou jsme jeli, co jsem postřehl, bylo 287 km/h.

můžete sledovat na svém chytrém mobilu i trasu

můžete sledovat na svém chytrém mobilu i trasu

Cesta ubíha pěkně, ani se nezdá, že jedem tak rychle. Ve vlaku je celkem ticho, rozhodně větší než v letadle bych soudil. Sedačky pohodlené, mésta na nohy dostatek, možnost se projít nebo případně zajít na občerstvení nebo kávu do jídelního vozu.

Těšil jsem se, no spíše byl zvědavý na Calais, ale není nic vidět. Náhle začnou oplocené úseky, ostnaté dráty, betonové zdi a pak vlak vjede do tunelu. Takže žádní uprchlíci nejsou vidět.

Malinko se změní krajina na druhé straně tunelu a za chvíli je vlak v Londýně.

přijíždíme na londýnské nádraží

 

Nádraží St Pancras International v Londýně tedy působí mnohem větším dojmem než to pařížské Gare du Nord. A cesta před nádražní budovu také i trvá mnohem déle.

 

nástupiště St Pancras International hned po vystoupení z vlaku

St Pancras International sjíždíme k pasové kontrole

St Pancras International – a jsme v hale nádraží

 

 

 

 

 

Bez problémů procházíme pasovou kontrolou, najdeme ten pravý východ který je nejblíž našemu prvnímu cíli – ubytování u Toma které jsem zařídil přes Airbnb a poprvé vidíme Londýn. A hned, ono to není vidět, velkou část ikon. Tradiční černý taxík, patrový červený autoabus, za rohem tradiční telefonní budka, mumraj, auta jezdí po špatné straně 🙂

před budovou St Pancras International v Londýně

Tedy vzhůru za dalšími zážitky a vzhůru vyzkoušet chabé znalosti angličtiny kterou jsem se nikdy neučil. Pokračování v článku Londýn (Paříž) za tři dny.

 

 

970x210.jpg
468x66

Mohly by se Vám líbit články...

2 Responses

  1. 23.3.2018

    […] za vstupy. Letenky do Paříže byly, letenky z Londýna také, teď jak se přemístit. Napadl mě vlak. Vlastně mezi Paříží a Londýmen jezdí nějaký rychlý vlak a tím jsem ještě nejel a […]

  2. 23.3.2018

    […] díle Paříž (Londýn) za tři dny. O cestě z Paříže do Londýna vlakem Eurostar je zase článek. Takže začínám s popisem našeho pobytu v […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *