Investování

Drahé energie, vysoké ceny potravin, vysoká inflace. Slyšíme to ze všech stran už přes rok. Řeči o důchodech, jaké budou, jaký bude věk pro odchod do důchodu, osobně se mě to tedy doufám už nedotkne. Přesto človek přemýšlí, jak se tedy postarat, co udělat aby se trochu zabezpečil. Investuji již pár let, ale zatím opatrnicky, jen přes fondy. Je to takové bestarostné, něco to vydělá, občas prodělá, ale celkové skóre není špatné.

Poslední dobou si tak říkám, že bych mohl zkusit být trochu aktivnější. Chvíli jsem pokukoval, hledal přes koho přímo nakupovat akcie. Jasně, nebezpečné, všude upozornění, že xx% lidí tímto ztratilo peníze, přičemž za xx je obvykle uvedeno něco mezi 80-95. Přeto jsme se rozhodl. Zkusím částky které nezruinují rozpočet. Půjdu jen na jistotu. A volit jen takové akcie které mají dlouhou historii vyplácení dividend, tedy “bezpracný” příjem. Tzv. dividendové krále či aristokraty.

Dobrým zdrojem dat jsou například stránky nasdaq.com kde dohledáte spustu informací. Dobře, tak tedy představa by byla. Teď ještě najít brokera. Nabízí se domácí Česká spořitelna. Ovšem poplatky nejsou právě nejnižší. Hledám. Důležité, chci se zaměřit na USA, je aby se mohl podepsat formlulář w-8ben. Ten zajistí zdanění dividend českou daní 15% a ne americkou 30-37%. A samozřejmě co nejnižší poplatky.

Vybral jsem nakonec Degiro. Poplatky slibuje Degiro velmi nízké, podle recenzí platforma jednoduchá, přehledná, pro začátečníky dostatečná. Mohu potvrdit, vesměs je česky, ne že by to bylo to nejdůležitější, ale pro mnoho lidí může být. Pro natěšené může být drobná nevýhoda to, že pošlete peníze a obchodovat lze až za dva dny. První den se připíší na účet a až přes noc se propíší do investičního. Je to takové matoucí ty jejich pojmy, leč funguje to. Mě to až tak nevadí, jak říká jedna z pouček, stejně nikdy neodhadnete dno ani vrchol a nejdu do investování do akcií abych během hodiny nakupoval, prodával a vydělával na rozdílech. Na to nemám čas a hlavně ne informace. Jak jsem psal, mým cílem je takové portfolio jistot které časem hodí nějakou tu pětku na přilepšenou.

degiro investovani

degiro investovani

Takže účet mám pár dnů založený, nějaké, doufám,  tutovky nakoupené, zatím vesměs po kousku. Jen jsem se rozšoupl a nejspíš vyhodil 18 dolarů za akcie LIGHTNING EMOTORS INC. Takové, no uvidíme, buď vyhozených 18 dolarů nebo se firmička rozjede, bude z ní druhá Tesla a budu v balíku 😀

 

468x66

Mohly by se Vám líbit články...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *