Auto ze Švédska

V předchozím článku, Výběr “nového” auta, jsem popsal cestu která nás postupně navedla k tomu abychom se poohlédli po vysněném Volvu V60 i ve Švédsku.

Protože jsme chtěli “spolehlivé” auto, věřím tomu, že kontrola ze strany Volva probíhá a je kvalitní, soustředili jsme se na stránky https://selekt.volvocars.se. Zadali parametry a nabídka celkem zajímavá jak z pohledu cen tak i barev a výbav. Bezva, tak auta jsou a pěkná, ale jak dovoz? Začal jsem se pídit i tím směrem.

Nějaké informace se najdou na stránkách Švédské dopravní agentury Transport Styrelsen a užitečné ohledně historie a stavu auta jsou i stránky na kterých si můžete, pokud znáte SPZ, trochu auto prolustrovat..Úplná pecka pak jsou stránky car.info. To je za mě systém který by měly zavést všechny země EU. Po zadání “espézetky” zjistíte kdy bylo auto registrované, změny vlastníků, stavy tachometru, leasing, zda absolvovalo svolávací akce, předchozí prodeje a také kompletní technické údaje, výbavu. Opravdu skvělé. Verze zdarma má jen to omezení, že nesmíte v krátké době zkoumat přílši mnoho aut. Nevím kolik a v jaké čase. Na začátku jsem zadával jednu za druhou a zkoumal a po chvilce mi naběhla stránka, že je čas udělat si pauzu na kávu. Stačí pa kchvíli počkat a vyhledávání a zobrazování detailních informací opět funguje. Nezkoumal jsem kolik lustrací je již příliš a v jakém časovém okně a kdy to pustí hledat dál, myslím ,tak 3 -5 aut během 15 minut je hodně a čas kdy opět dovolí hledat je asi tak po půl hodině, ale nevím to jistě.

Jako příklad odkaz na jedno které se líbilo AAG21B (nakonec jsme tedy kupovali jjiné, to jen jako ukázka). Zjistíte, že vyrobeno bylo v dubnu 2019, v červnu leasing a šlo do provozu, inspekce, ukončení leasingu …

AAG21B

AAG21B

Za mě bezva. Myslím, že to by mělo opravdu fungovat napříč EU. Ještě jedna vychytávka. V ČR, když potřebujete náhradní díl na auto tak obvykle v e-shopu musíte vybrat značku, vybrat model, vybrat rok výroby … Ve Švédsku mnoha shopům stačí zadat SPZ a už máte nabídku přesně pro svoje auto.

 

Web car.info můžete použít i pro hledání, takové švédské sauto.cz Například https://www.car.info/en-se/volvo/classifieds?year_min=2020

Pěkné vyhledávání podle parametrů, krásně je vidět jak si snižujete počet k nabídce. Ve výsledcích je vidět počet km, stáří inzerátu, motor, barva … Některé sloupce si můžete ubrat nebo přidat. Za mě – paráda. Upozorní i na problémy, kradené, taxi …

 

car info informace

car info informace

Takže nabídku aut máme. Zevrubné i celkem detailní informace o každém autě jsou rovněž k dispozi. Ceny více než příznivé. Co víc si přát. No to aby auto někdo prodal. Zvláštní, že? Bohužel je to tak. Začal jsem prodejcům psát a buď žádná odpověď nebo ve stylu, že mohou auto pro export nabídnout až za 60, 70, 90 dnů, pokud se neprodá ve Švédsku. Nebude to tedy asi něco nařízeného, mám spíš dojem, že se tím zbavovovali komplikovaného zákazníka. Někteří zcela jasně odpověděli, že na export prostě neprodají

Hello !

We don´t export cars.

Med vänliga hälsningar

Někteří vyžadovali švédské personnummer, což je vlastně obdoba našeho RČ, ale nemáme. Lze zařídit, ale … A jak se později ukázalo, je to úplně zbytečné. Prostě to beru jen jako formu odehnat otravu, raději prodat bez komplikací někomu místnímu.

Tedy jsme začali hledat jen u prodejců kteří byli ochotni prodat i na export a bez personnummer a bez dalších podmínek. Nabídka se tím zúžila, ale i tak bylo z čeho vybírat.

Je vybráno. Nyní dvě možnosti. Věřit kvalitě Volvo Selekt nebo se jet na auto podívat. Jet tedy ne úplně, ale letět, to je jasné. Letenky jsou aktuálně kolem 400 korun, tedy proč ne. Jasně, cesta není jen letenka, GO parking asi 900 na jeden den … No něco to stojí, jet si auto omrknout.

První dojem – krásné. Proti fotkám, z nich jsme měli dojem, že občas škrábanec se najde, reálně jich bylo mnohem méně až téměř žádné. Interiér, včetně kufru, jak nepoužívaný, výbava lepší než bylo uvedeno v popisu. Hned po nastartování například zjišťujeme, že má i Pilot Assist. Nejsme žádní odborníci, ale motor jen vrní, převodovka řadí, poškození nenacházíme prakticky žádná. Byli jsme varováni, že ze Švédka bude rezavé, ani prohlídka spodku nepřináší žádné zklamání, je myslím v lepším stavu než jsme čekali.

Prodejce nám tedy řekl, že náš postup nikdy nedělal. Každý kdo u něj koupí auto na export, naloží na přepravku a jede. My byli rozhodnuti si auto dovézt po vlastní ose a udělat si z cesty malou poznávací dovolenou.
Co budete potřebovat pokud se rozhodnete jít touto složitější, dobrodružnější cestou? Co vše je třeba:

https://www.transportstyrelsen.se/en/road/Vehicles/Export-and-temporary-registration1/Temporary-registration/Temporary-registration-when-exporting-used-vehicles/

1) jak jsem již uvedl – svolného prodejce, prodejce který je ochotný auto prodat na export.

2) žlutý a modrý registrační list, jen žlutý, část 2 je nutný, modrý díl 1 je vlastně technický průkaz

3) původní švédské značky

4) žádost o přidělení dočasných značek. Ta je ke stažení https://www.transportstyrelsen.se/en/Forms/Road/Vehicle/application-for-temporary-registration—export-of-new-vehicle/

5) pojištění platné nejméně 30 dnů. Tam je problém, že pojišťovna vystaví dočasnou zelenou kartu, ta má platnost jen 30 dnů, tedy v okamžiku kdy Transport Styrelsen začne žádost zpraovávat již nevyhoví podmínce platnosti 30 dnů od přidělení dočasné značky. Takže přikládejte zelenou kartu po zaplacení povinného ručení, ta má již obvykle roční platnost (pokud sjednáte na rok). Sjednáváte samozřejmě na VIN auta.

 

transport styrelsen modrý díl 1

transport styrelsen modrý díl 1

transport styrelsen žlutý díl 2

transport styrelsen žlutý díl 2

 

No a to je celé. Pokud prohlížíte auto na místě, domluvíte se s prodejcem a on žádost odešle. Musí být svolný k tomu, že uvedete jeho adresu a telefonní číslo. Značky doručují pouze na adresu ve Švédsku.

Žádost i přidělení značek je zdarma. Vyřízení trvá zhruba dva týdny. Po dobu čekání kontrolujte i spam v e-mailové schránce kterou jste uvedli do žádosti, e-maily z Transport Styrelsen tak rády končí. Někdy vyzvou k doplnění nebo opravě informací.

A když je to hotové, jupí, přijde e-mail:

Hello!

A decision has been made, new registrationnumber is ——-.

Kind regards

a pak již jen čekáte kdy dorazí fyzicky tabulky na adresu kterou jste uvedli v žádosti a můžete objednat letenky (případně jiný způsob dopravy) si vyrazit pro auto.

A samozřejmě naplánovat si zastávky na cestě domů, pokud chcete pojmout cestu jako cíl. My ano. Tak na sever se asi dlouho nepodíváme. A nezapomeňte si případně koupit dálniční známku pro ČR. Zbytek trasy je zdarma, tedy pokud nepočítám poplatek za Oresund a Storebæltsbroen. Pokud chcete, možná rychleji a asi i levněji, tak asi lepší použít trajekt.

 

 

 

 

 

468x66

Mohly by se Vám líbit články...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *