Nový systém pro e-shop

Před pár lety lety jsem přišel k e-shopu rustak.cz. Dobře zpracovaný od původního majitele, nebylo moc důvodů něco měnit a vyjma pár pokusů o útok, díru jsem zalátal, byl klid a byl jsem spokojený. Běžel na platformě Magento 1. Bylo avízováno, že bude ukončena podpora, ale ta byla nakonec prodloužena a tak jsem se opět nestaral. To se změnilo před pár měsíci, při každém přihlášení hláška, že podopra končí v polovině roku 2020.

Support for Magento Open Source 1 sunsets June 30th…Are you ready?

Tu jsem již začal brát opravdu vážně. Jde sice “jen” o podporu, ale ta je myslím důležitá. Už by nepřišla žádná záplata. Další bylo to, že jsem v průběhu let přidal ještě jeden shop, ten pro změnu fungoval na platformě PrestaShop. Rozchodit Magento se ukázalo, při nedostatku času a zkušností jako problematické. Ve hře bylo i WooCommerce na wordpressu, to sice bylo celkem jednoduché, ale vlastně vše placené, doinstalovat mraky pluginů, všechno nastavit …. Takže z toho rovněž sešlo.

Sedím, pátrám, všude se nabízí Shoptet. Žádám tedy o zkušební verzi na měsíc. Začínám si hrát. Celkem to jde, občas se tam zamotám, ale nakonec dám nějak tak náhradu dokupy. Ujde to, ale, není to úplně ono, leč použitelné. Jsou to možná drobnosti, možná mé usmyslnosti co mi vadí. Třeba nemožnost změnit vzhled faktury, jak ji uhradit mi neporadila ani podpora, tedy poradila zaškrtnout volbu tisku NEPLAŤTE, když je již uhrazená.

Hledal jsem dál, ani ne moc dlouho a narazil na WebCzech a jejich systém E-commerce PRO. Doména, když mi ji Google předhodil, nepůsobila na mě moc důvěryhodně. Už jen název, nevzpomenu, ale takový laciný dojem jsem z ní měl. Nicméně jsem klikl a četl. Přišlo mi to, jako když si někdo dělá srandu. Našel jsem si výše zmíněné oficiální stránky a opět zkoumal kde je háček. Nenašel jsem.
Tedy, pro jistotu, abych nepřišel o rozdělanou práci, měl jsem poslední den testování, potvrdil jsem ostrou vezi shoptetu a ihned si zažádal o test WebCzechu. Za pár minut přišel e-mail s odkazy a hesly a já koukal snad s otevřenou pusou.

webczech administrace

webczech administrace

Takové menu a tolik možností a ještě některé nabídky mají podmenu a k tomu ještě boční menu. Nastavil jsem základ, tedy identifikační údaje a začal procházet jednotlivé nabídky. Dostával jsem vztek, říkám si, to je k ničemu, moc složité, to nedám dohromady ani za rok. Potom jsem ovšem objevil bezva věc, no objevil je samozřejmě vidět na první pohled, ale známe český přístup, návody se čtou až jako poslední. Celý systém má bezva zpracovanou nápovědu. A to jako celek tak jsou i drobné nápovědy téměř u všech políček pod symbolem otazníku.

webczech nápovědy

webczech nápovědy

Takže tak asi půl napůl intuitivně a s pomocí nápovědek nebo velké nápovědy jsem pomalu dával shop dohromady. Ani se mi nechtělo jít spát, tak jsem byl nadšený. Další den jsem ovšem přemýšlel, zkoušel, hledal a na některé věci nenašel odpověď nebo, no prostě jsem byl v koncích. Odhodlal jsem se tedy sepsat zhruba 7 připomínek/ dotazů na e-mail firmy. Říkal jsem si, no snad do dvou, tří dnů někdo odpoví, budu sice nervní, že nemohu dál vylepšovat, ale co. A další překvapení, zhruba do hodiny odpovědi, vysvětlení ke všem dotazům a když jsem měl ještě jeden doplňující tak už reakce téměř obratem.

Momentálně, zatím stále testuji, už spíš jen hledám co by mohlo být lepší, ladím třeba formulace v potvrzeních objednávek, no myslím už jen drobnosti, ale mám dojem, že CzechWeb a jeho řešení pro e-shopy E-commerce PRO je asi vítězem. Samozřejmě, každý má jiné priority, ale tohle opravdu vůbec není hloupé.
Jo, nakonec jsem našel ten drobný háček, není a je to vše zdarma (do 200 položek), je tam poplatek 1210/2420 ročně za aktualizace. Výše závisí na tom zda hostujete u nich nebo máte vlastní. Ale ani pokračování ceníku mi nepřijde ni hrozného. Prostě cena dobrá. Aktualizovat navíc člověk nemusí, ale asi by byl sám proti sobě.

Dále se platí, myslel jsem že dnes samozřejmá věc, za SSL certifikát, Let’s Encrypt který je zdarma stojí 242 Kč ročně.

Takže zdarma jak hlásá web https://www.webczech.cz/tvorba-eshopu-webu-cena to rozhodně není.

webshop zdarma

webshop zdarma

Celkem minimálně 1452 Kč ročně. Cena včetně DPH, nepředpokládám, že by malý podnikatel který vystačí s verzí “zdarma” byl plátcem DPH.


Za sebe tedy doporučím i přes nemilou zkušenost s oním zdarma. Zkuste to, pokud hledáte řešení pro svůj e-shop. Možná na první pohled složité, ale člověk do toho systému zapluje během půlhodiny.

 

Pokud snad nemáte hosting pro svůj e-shop, doporučuji SAVANA 1001
Webhosting Savana.cz

 

468x66

Mohly by se Vám líbit články...